Hirdetés

600 millió gépen fut Windows 10 - a tiéteken is?



|

Szép nagy szám, de nem eléggé, a Microsoft jövőre már az egymilliárdos számot tervezgette. Mesélünk a visszaesésről, aztán szavazzatok, nálatok milyen rendszer fut?

Hirdetés

Idén másodszor közölt statisztikákat operációs rendszerének elterjedéséről a Microsoft. A most bejelentett 600 millió Windows 10 persze nem csak a PC-s változatra értendő, hanem az összes olyan rendszerre, ami a rendszer alapjaira épül: a számítógépek mellett beleszámolják a tableteken, Xbox One konzolokon, HoloLens headseteken, SurfaceHub eszközökön és telefonokon futó változatokat is.

Hirdetés

A vállalat vezetője, Satya Nadella egy befektetők számára rendezett eseményen mutatta be a Windows 10 jelenlegi számait. Szerencsére a részvényeseket már nem érte hideg zuhanyként a hír, volt idejük emésztgetni a dolgot, hiszen a szoftvercég már tavaly kijelentette: a korábban még 2018-ra tervezett egymilliárdos célt valószínűleg mégsem fogják tudni teljesíteni.

Az idei év elején érték el az 500 milliós határt, és ezek szerint év végéig újabb 100 millió eszköz ugrott ki a gyárakból valamilyen Windows 10 variánst futtatva. A milliárdos célt még akkor tűzték ki, amikor nagy reményeket fűztek a rendszer elsöprő sikeréhez, mégpedig két olyan körülmény miatt, amik azóta már okafogyottá váltak. Egyrészt megszűnt a korábbi (legális) rendszerekről ingyenesen Windows 10-re frissítés opciója, és mit ad az ég, ezután látványosan lelassult az átállási kedv. Másrészt pedig a Microsoft időközben elismerte a Windows alapú telefonok kudarcát, és tempósan elkezdett kihátrálni a közvetlen telefongyártói piacról, így a mobilos Windows 10-eket is szépen ki kellett gyomlálni a tervekből.

Azt nem tudni, mennyi kalóz Windows 10 futhat világszerte, értelemszerűen erről nincs kimutatás, de elemzők szerint az ingyenes frissítés megszüntetése sokakat nem arra késztetett, hogy megmaradjanak egy korábbi Windows verzió mellett, hanem inkább egy warezolt változatot telepítettek. A Microsoftnak ugyanis még mindig nem sikerült olyan bombabiztos védelemmel kijönnie, ami ellehetetlenítené az illegális másolatok használatát, ráadásul a warez Windows 10-ek tökéletesen frissíthetők is maradnak, ezért (ebből a szempontból legalábbis) nem tekinthetők veszélyesebbnek sem az eredetieknél.

Szavazz: nálad milyen rendszer fut a PC-n?

Kattints egyet, kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Nyugalom, a warezt is nyugodtan kiválaszthatod, nem nyomozzuk le, ki vagy. A szavazás után frissítsd az oldalt, és a szavazó ablakban bökj rá a kis vissza-nyílra az eredmények megtekintéséhez!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.