Hirdetés

Még a Microsoft alelnöke szerint se kattints a Windows 10 manuális frissítésére!



|

Kissé furcsa figyelmeztetés, és még furcsább, kitől érkezett. Mindenesetre neki elhisszük, ha azt mondja, hogy legyünk inkább mindig türelmesek.

Hirdetés

A Windows 10 viszonylag folyamatos ütemben frissül, még akkor is, ha ezt közvetlenül nem indítjuk el. Viszont a Windows Update szolgáltatásban persze ott figyel a gomb, amivel manuálisan elindíthatjuk a frissítések keresését, és ezt valószínűleg sokan meg is teszik időnként, mert hát ugye mi baj lehet abból? Nos, a helyzet az, hogy még egy "belső hang" is azt mondja, hogy ez nem annyira jó ötlet.

Hirdetés

Elvileg a Windows Insider program szolgál arra, hogy a tagok a hivatalos "terítés" előtt megkapják a legújabb rendszerfrissítéseket és patcheket, de persze nekik folyamatosan jelzik is, hogy ezek tesztverziók, tehát szíveskedjen minden résztvevő úgy használni ezeket, hogy közben tudomásul veszi, hogy ilyenkor bizony bugossá válhat a rendszer. A legjobb tanács az, hogy Insider tagsággal, előnézeti verziókra frissíteni senki se próbálkozzon úgy, hogy a gépét munkára használja, vagy fontos adatokat tárol rajta. Mindezt eddig is tudtuk, de Michael Fortin, a Windows rendszerért felelős Microsoft alelnök blogposztja szerint bizony azoknak is számolni lehet furcsa vagy bugos frissítésekkel, akik "normál módban" használják a Windows 10-et, csak épp nem várják meg az automatikus frissítést, hanem direkt siettetik ezt a Windows Update lapon található "check for update", azaz frissítések keresése gomb megnyomásával.

Azt hihetnénk ugyanis, hogy a gomb megnyomásával nem történik más, mint az egyébként is időzített frissítéseket előbb telepíti a rendszer, de ez nem egészen így van. A jelenlegi frissítési rendszer ugyanis egyfajta "fejlett felhasználóként" jelöli meg azokat, akik a frissítés keresése gombot használják, és nekik olyan dolgokat is letölthet az Update, amikben még előfordulhatnak hibák. Idézünk, hogy is néz ki ez a Microsoft-vezető szerint:

"Minden hónap harmadik és negyedik hetében olyan opcionális frissítéseket is kiadunk, amelyeket házon belül C és D kiadásoknak hívunk. Ezek már hitelesített, gyártás-kész, de opcionális kiadások, amelyeket azoknak az ügyfeleknek szánunk, akik kifejezetten keresik a legutolsó frissítéseket. Ezekben csak biztonsági kérdéseket nem érintő javítások vannak. Ezeknek a fő célja az, hogy bemutassák és egyben tesztelhetővé tegyék azokat a nem biztonsági jellegű javításokat, amelyek a következő hivatalos keddi frissítési csomagban lesznek (ezeket opcionálisnak tartjuk meg, hogy a felhasználóknak ne kelljen többször frissítés miatt újraindítaniuk, mint havi egy alkalom). Az úgynevezett fejlett felhasználók kapják meg ezeket a C és D frissítéseket azáltal, hogy a Beállítások - Frissítés és biztonság - Windows Update alatt rákattintanak a Frissítés keresése gombra. A D kiadás azok között népszerű, akik már hamarabb szeretnék validálni a nem biztonsági jellegű tartalmakat a később megjelenő B kiadásokból."

Röviden ez azt jelenti, hogy az automatikus frissítésként érkező B kiadásoknak a C és D kiadások amolyan teszt-jellegű előzetesei, és pontosan ezek azok, amelyeket már többször visszahívott a Microsoft különféle hibák miatt. Szóval szakértők szerint a lényeg az, hogy ha nem akar valaki akár saját kárán is egyfajta Windows-tesztelő lenni, inkább hagyja azt a gombot békén, és várja meg az automatikus patch-keddi frissítéseket, és reménykedjen, hogy a C-D csomagokban esetleg megjelenő hibákat addigra pont a "nyomkodók" visszajelzései alapján kijavítják.

Frissítés (köszönjük a gihi nicken kommentelő olvasónknak):
Ha a frissítési csatornát a "féléves csatorna (célzott)" helyett simán "féléves csatorna" beállításra kattintjuk, akkor mindig csak a minden hónap második keddjén érkező végleges, és stabil frissítéseket kapjuk meg, függetlenül attól, nyomkodjuk-e a Frissítések keresése gombot. Mindez elvileg a Pro, Enterprise és Education kiadásokra érvényes, Home változatra nem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.