Hirdetés

Ezek tűnnek el a legújabb Windows 10-ből



|

A 1809-es frissítésből megint egy sor olyan funkciót kukáz a Microsoft, amiket már elavultnak gondol. Nézzük, miktől lehet elbúcsúzni!

Hirdetés

Ahogy a Windows 10 frissítései érkeznek egymás után, nem csak újdonságok kerülnek bele, de el is tűnnek olyan funkciók, amelyeket a redmondi cég szerint már kevesen használnak, vagy a képességeiket azóta valamilyen más belső alkalmazás jobban kezel. A Redstone 5 kódnevű csomag októberben érkezik, az alábbi listával rá lehet készülni, mik mennek a levesbe.

Hirdetés

Eltűnik például a betűkészletek élsimításáért felelős FontSmoothing a válaszfájlok létrehozásának folyamatából, ugyanis ehelyett már alapból ClearType beállítást használ a rendszer. A DSM (Distributed Scan Management, vagy más néven Business Scanning) is távozik: a vállalati szkennerek központi kezeléséért felelős ffunkciót a Microsoft szerint konkrétan már egyetlen eszköz sem támogatja. Búcsúzhatunk a Hologram alkalmazástól is, amely helyett a Mixed Reality Viewert használhatjuk, de egyes elemei átkerülnek a Paint 3D-be is.

A TPM, azaz Trusted Platform Module elemei a Windows Defender Security Center alá költöznek, de megy a kukába a mobilos fájlok szinkronizálására szolgáló Phone Companion is - ehelyett a Windows beállításai között a Phone menüben lehet keresgélni az innen ismert funkciókat.

Eltűnik a teljes vagy részleges képernyőfelvételek készítésére szánt Snipping Tool, avagy magyarul Képmetsző (egész pontosan egy ideig még a rendszer része marad, de a Microsoft nem fejleszti tovább, és egy későbbi frissítésben fogja teljesen kigyomlálni), viszont jön helyette egy még többet tudó új app Snip & Sketch néven. Ezt a Start menüből is elindíthatjuk, de a Windows gomb, a Shift és az S egyidejű lenyomására is előbukkan. Hasonlóan kivéreztetik a OneSync-et is, ugyanis az Outlook saját szinkronizáló megoldása miatt már nincs szükség a Mail, People és Calendar adatait összefűző eddigi appra.

Leáll a CDF nevű fejlesztőkészlet fejlesztése is: jelenleg a Companion Device Framework segít abban, hogy külső, például viselhető, vezeték nélküli eszközökkel is feloldhassuk a Windowst. Eközben viszont már a 1709-es frissítés óta a Dynamic Lock is tudja ugyanezt, szóval a két dudás, egy csárda elv mentén a CDF-nek is lőttek.

A végleg távozó és leállított fejlesztésű funkciók listáját az 1809-es Windows 10 frissítés dokumentációjában lehet részletesen végigmazsolázni, mindenesetre a lista szerint most semmilyen igazán eget rengető elemtől nem kell könnyes búcsút vennünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.