Hirdetés

WIWE teszt: szívet védő magyar kütyü



|

Érdekes és nagyon hasznos kis eszközt kaptunk tesztelésre, ráadásul magyar cég fejlesztette. Előrejelzéseivel akár életet is menthet.

Hirdetés

Egészségügyi célú okoseszközökből szinte naponta jelennek meg újak, a szakértők szerint ez lesz a közeljövő egyik csodapiaca az informatikán belül. Ennek ellenére arra is sokan figyelmeztetnek, hogy az egészségügy címkéjével sok olyan megoldás is megjelenik, amely csak érintőlegesen kapcsolódik a valódi egészségmegőrzéshez, probléma-megelőzéshez. Egyre több olyan cikk és vélemény lát például napvilágot, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a divatos okoskarkötők, fitneszpántok és okos sportórák által mért eredmények (pulzusszám, lépésszámlálás és a többiek) köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ezért valóban orvosi eszközként kezelni őket felelőtlenség lenne. Ehhez képest kaptunk tesztelésre egy olyan apró kütyüt, ami valóban a hitelességre és a pontos adatokra épít: a magyar fejlesztésű WIWE célja a szív- és érrendszeri megbetegedések korai felismerése és megelőzése.

Hirdetés

A stroke vagy a hirtelen szívmegállás kockázata természetesen felismerhető úgy is, ha az illető gyakran keresi fel orvosát, hogy folyamatos EKG vizsgálatokkal már a bajok korai jelei felbukkanjanak. Ám az ilyesmi néha hasonló ahhoz, mint amikor a fogorvoshoz érve épp elmúlik a fogfájás: lehet, hogy amikor épp eljutunk a rendelőbe, az ottani vizsgálat nem mutat rendellenességet. Jó, ha van tehát egy olyan egyszerű, könnyen és bárhol használható eszköz, amivel akár naponta (vagy naponta többször is) villámgyorsan elvégezhetünk egy tesztet, és a folyamatosan érkező eredményekből mi magunk, vagy az orvosunk is időben észreveheti a veszélyeket.

Kétujjnyi feladat

Tulajdonképpen egy mobil EKG-ről beszélünk, amely mindössze egy névjegykártya méretében érkezik. A felületén két kör alakú szenzort találunk, melyek között egy, a működés függvényében fényjeleket adó, EKG jelet imitáló vonal húzódik. A kis eszköz végzi magát a vizsgálatot, annak kiértékelését viszont egy mobilos appra bízza, amelyből jelenleg iOS és Android alatt futó változat létezik. Az adatokat Bluetoothon keresztül küldi át a WIWE, és az alkalmazás máris a hozzánk rendelt fiók adatai közé menti azokat. A teszt során a telefon néha "eldobálta" a Bluetooth kapcsolatot az eszközzel, de ez valószínűleg nem a WIWE hibája, egyszerűen csak egy amúgy is kütyükkel és vezeték nélküli kapcsolatokkal teleszórt környezetben próbálkoztunk.

Tapasztalataink alapján a WIWE app kifejezetten felhasználóbarát módon vezeti végig a felhasználókat az összes lépésen, ami jó irány, hiszen a cél az, hogy akár olyanok is használni tudják, akik nincsenek teljesen otthon a mobiltechnológia minden szintjén. Egy új mérést elindítva a WIWE eszközön a két érintkezőre kell helyeznünk a két kezünk hüvelykujjait, majd igyekeznünk kell a mérés egy perces időtartamát mozdulatlanul, egyenes légzés mellett kivárni. Bizonytalanabb kezűek az asztalra is helyezhetik az apró kütyüt, ekkor a mutatóujjukkal kell megérinteni a szenzorokat.

Az eszköz először a bal ujj vörös megvilágításával a véroxigén szintjét vizsgálja, majd kezdődik az EKG vizsgálat, amelynek előrehaladtát egyrészt a két szenzor közötti sáv folyamatos zöldre váltása, valamint a telefonos app folyamatjelzője is mutatja.

Doki a mobilban

Ha sikeresen lezajlott a vizsgálat (tehát például nem mozdítottuk el az ujjainkat a szenzorokról), a telefon kijelzőjén máris megjelenik az aktuális értékelésünk. Külön gomb alatt találjuk az EKG, az aritmia (szívritmuszavar) és a kamrai heterogenitás eredményét, valamint csúszkákon látjuk a véroxigén szintjét és a pulzust.

Segít a színkódolás is: alapvetően minden, ami zöld, az normális, a sárga apróbb eltéréseket, a piros viszont valami komolyabb problémát jelez. Természetesen jóval részletesebben is megnézhetjük a szívünk és vérünk állapotát: az átlagos EKG görbénk mellett a teljes, egy perces grafikonunkat is előhívhatjuk, ahol már pontos értékeket is találunk. Szintén segít az egészségünk folyamatos követésében, hogy egy Poincaré ábrán is megjeleníthetjük az eddig mért szívritmus-értékeinket, hogy láthassuk a jelentősebb ingadozásokat. a itt látunk komolyabb eltéréseket, az például a stroke előjele lehet.

Szintén informatív grafikon mutatja a kamrai heterogenitást, ami tulajdonképpen a szívizom állapotát jelzi. Az eszközt fejlesztő Sanatmetal szerint ez a vizsgálat a világon egyedülállónak számít, és a hirtelen szívmegállás kockázatára figyelmeztet. Az app annyiban is okos, hogy minden egyes mérést kategorizálhatunk (például hogy ébredéskor, munka közben vagy sportolás után végeztük-e a mérést), és szöveges megjegyzéseket is hozzáfűzhetünk, beleértve azt is, hatott-e ránk valamilyen gyógyszer a vizsgálat időpontjában.

Oszd meg és uralkodj (magadon)!

Az app másik okossága abban rejlik, hogy az egyes mérések eredményeit egy gombnyomással megoszthatjuk eseti vagy állandó szinten is. Ilyenkor e-mail csatolmányként érkezik a címzetthez egy igényesen és informatívan összeállított PDF fájl, küldhetünk "tárolásra" saját magunknak, egy aggódó családtagnak, de akár az orvosunknak is. Ez az összeállítás kifejezetten hasznos az orvos számára abban, hogy a helyszíni vizsgálat nélkül (vagy annak kiegészítéseképpen) részletes adatokat kap a "rendelőn kívüli" eredményeinkről is. Az összes mérés egyébként percre pontosan egy naplóban is tárolódik, ahol egyenként visszakereshetjük és ugyanilyen részletességgel megnézhetjük a minket érdeklő vizsgálat adatait. Itt is könnyen észrevehetjük, ha az egyes eredmények között gyakrabban előfordulnak sárga vagy piros jelzéssel ellátott adatok - ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

A "szívbarát" alapfunkciók mellett egyébként a WIWE is képes lépésszámlására, valamint a testtömegindex kiszámolására is. Beállíthatunk napi lépés-célokat, amelyek teljesítését grafikonon is láthatjuk. Jó ötlet az is, hogy akár telefonos kapcsolat nélkül is elvégezhetünk EKG méréseket, ezekből legfeljebb ötvenet tud tárolni az eszköz, az eredmények pedig a következő Bluetooth kapcsolódáskor kerülnek át a mobilos alkalmazásba. Természetesen egy WIWE-ot többen is használhatnak, hiszen további felhasználói fiókokat lehet hozzáadni az appban, így nem bolondul meg a rendszer attól, hogy a nagypapa után az unoka méréseit egy személyhez igyekszik kötni.

A WIWE jelenleg 289 eurós listaáron érhető el - a 88 ezer forintos nagyságrend a közkeletű fitneszkütyük nagy részénél drágább ugyan, de a fenti tesztből látszik, hogy jóval egyedibb és szerteágazóbb tudással is rendelkezik. Ráadásul kardiológusok által tesztelt, 98,69% pontosságú eszközről van szó, amely máris kiemeli a jelzésértékkel mérő bóvlik közül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.