Hirdetés

A YouTube megmondja, merre néznek a népek a 360 fokos videókban

|

Új videós elemző-eszközt pörget ki a videós szolgáltató, ami a 360 fokos, illetve VR-videók feltöltőinek hasznos.

Hirdetés

Amikor feltöltünk egy 360 fokos videót a YouTube-ra, csak részben lehetünk biztosak abban, hogy a nézők pontosan melyik részét is nézik a teljesen belátható térnek. Itt ugyanis már nincs olyan "operatőri erőszak", mint a normál 2D videók esetében, amikor a megtekintő kénytelen ugyanarra nézni, mint a kamera. Van ugyan egy alapértelmezett nézet, de ha a felhasználót épp a beszélővel szemben lejátszódó események érdeklik, akkor bizony kíméletlenül el fog fordulni, és lehet, hogy végig valami olyasmit fog bámulni, amire a feltöltő nem is számított.

Hirdetés

Ezt pedig egyelőre nem igazán lehetett nyomon követni, márpedig sok esetben fontos tudni, mi érdekli a nézőket a bármerre forgatható virtuális térben. Egyrészt láthatjuk, hogy tényleg fontos-e, amit mi fontosnak tartunk a videóban, vagy egy teljesen jelentéktelennek tűnő háttér-elem jobban elkapja a szemet. Másrészt akár a termékeket, szolgáltatásokat "elrejtő" cégeknek is jó tudni, hogy az istenadta nép az ő portékájukra figyel, vagy épp egy lepke röptét bámulja a túloldalon.

A YouTube új analitikai megoldása minden olyan 360 fokos videó esetében működik, amely meghaladja az 1000-es nézettséget. A feltöltők ekkor egyfajta hőtérképen nézhetik meg, a videónak mikor melyik része állt leginkább a figyelem középpontjában, és milyen hosszan néztek arra a látogatók.

Emellett fontos tippeket is kapunk, például arról, mire érdemes figyelni a körbeforogható videók készítésekor. Az például érdekes irányszám, hogy a Google szerint hiába 360 fokban forgatható egy videó, az emberek az időtartam 75 százalékában azt a 90 fokos irányt nézik, amerre a kamera alapértelmezetten áll. Tehát érdemes néha olyan elemeket betenni a kisfilmbe, ami felhívja a figyelmet a forgás lehetőségére, valami érdekeset mutat egy másik irányban.

Egyébként a YouTube nemrég indította el a jelentkezési időszakot a VR Creator Lab nevű tanfolyamára: a Los Angelesben tartandó kurzusra beválogatott szerencsések egy három hónapos fejtágítón fejleszthetik tökélyre a VR-videós képességeiket, és még akár 40 000 dolláros támogatást is kaphatnak.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.