Hirdetés

A YouTube megmondja, merre néznek a népek a 360 fokos videókban



|

Új videós elemző-eszközt pörget ki a videós szolgáltató, ami a 360 fokos, illetve VR-videók feltöltőinek hasznos.

Hirdetés

Amikor feltöltünk egy 360 fokos videót a YouTube-ra, csak részben lehetünk biztosak abban, hogy a nézők pontosan melyik részét is nézik a teljesen belátható térnek. Itt ugyanis már nincs olyan "operatőri erőszak", mint a normál 2D videók esetében, amikor a megtekintő kénytelen ugyanarra nézni, mint a kamera. Van ugyan egy alapértelmezett nézet, de ha a felhasználót épp a beszélővel szemben lejátszódó események érdeklik, akkor bizony kíméletlenül el fog fordulni, és lehet, hogy végig valami olyasmit fog bámulni, amire a feltöltő nem is számított.

Hirdetés

Ezt pedig egyelőre nem igazán lehetett nyomon követni, márpedig sok esetben fontos tudni, mi érdekli a nézőket a bármerre forgatható virtuális térben. Egyrészt láthatjuk, hogy tényleg fontos-e, amit mi fontosnak tartunk a videóban, vagy egy teljesen jelentéktelennek tűnő háttér-elem jobban elkapja a szemet. Másrészt akár a termékeket, szolgáltatásokat "elrejtő" cégeknek is jó tudni, hogy az istenadta nép az ő portékájukra figyel, vagy épp egy lepke röptét bámulja a túloldalon.

A YouTube új analitikai megoldása minden olyan 360 fokos videó esetében működik, amely meghaladja az 1000-es nézettséget. A feltöltők ekkor egyfajta hőtérképen nézhetik meg, a videónak mikor melyik része állt leginkább a figyelem középpontjában, és milyen hosszan néztek arra a látogatók.

Emellett fontos tippeket is kapunk, például arról, mire érdemes figyelni a körbeforogható videók készítésekor. Az például érdekes irányszám, hogy a Google szerint hiába 360 fokban forgatható egy videó, az emberek az időtartam 75 százalékában azt a 90 fokos irányt nézik, amerre a kamera alapértelmezetten áll. Tehát érdemes néha olyan elemeket betenni a kisfilmbe, ami felhívja a figyelmet a forgás lehetőségére, valami érdekeset mutat egy másik irányban.

Egyébként a YouTube nemrég indította el a jelentkezési időszakot a VR Creator Lab nevű tanfolyamára: a Los Angelesben tartandó kurzusra beválogatott szerencsések egy három hónapos fejtágítón fejleszthetik tökélyre a VR-videós képességeiket, és még akár 40 000 dolláros támogatást is kaphatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.