Hirdetés

Zen-alapú processzorok gyártásába kezdett egy kínai cég



|

A kínai Hygon megkezdte az x86-os Dhyana processzorok sorozatgyártását - ezek a chipek az AMD Zen mikroarchitektúrájára épülnek.

Hirdetés

A chipgyártással foglalkozó kínai Hygon megkezdte az első x86-os processzorainak a sorozatgyártását. A szóban forgó CPU-k Dhyana kódnév alatt futnak, és az AMD Zen mikroarchitektúrájára építenek. 

Hirdetés

Az AMD még 2016 közepén állapodott meg a kínai állami tulajdonban lévő céggel. Az üzlet keretében a Haiguang Microelectronics Company (amelynek 51 százalékban az AMD a tulajdonosa) licenceli a Zen architektúrát a Hygon nevű vállalatnak, amelyben 30 százaléknyi részvény az AMD kezében van. 

A Hygon tervezi a Dhyana processzort, és egy külső fél (a TSMC vagy egy kínai óriás) szerződés alapján gyártja a lapkát. 

Miért ilyen bonyolult az egész helyzet? Az AMD így 293 millió dollárt kap a kínai cégektől, miközben nem kell foglalkozzon az x86-os architektúrával kapcsolatos keresztlicencelési megállapodásokkal, amelyeket az Intellel írt alá. 

A kínaiak számára megéri megépíteni a Dhyana processzorokat (ahelyett, hogy mondjuk rendelnének egy halom EPYC CPU-t), hiszen így a készleteket, az árazást irányíthatják, illetve a szoftveres oldalért is felelnek, vagyis megbizonyosodhatnak róla, hogy külső kormányzatok nem kémkednek utánuk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.