Hirdetés

Bekaptál egy zsarolóvírust? Itt a segítség!



|

Az egyik legszemetebb pénzkicsalási módszer manapság a zsarolóvírus, ahol a netes bűnözőknek pénzt kell küldeni a lezárt adatok feloldásáért. Szerencsére van jobb megoldás is, mint a fizetés.

Hirdetés

Régen volt már az a "szép világ", amikor a vírusok legfeljebb múló kellemetlenséget jelentettek, például kiírtak valamilyen vicces dolgot a kijelzőre. Azóta sokat durvult ez a "piac", a vírusok, kémprogramok és egyéb károkozók konkrét ipari létesítmények leállításától a politikai szervezetek tönkretételén és adatlopáson át egészen a közvetlen pénzszerzésig mindenféle gazságot célba vettek.

Hirdetés

A legfrissebb "divat" a zsarolóvírus, amely már nem csak PC-ken, de mobil eszközökön is megjelent. Az ilyen kártevők lényege, hogy valamilyen adatokat, vagy épp szolgáltatásokat letilt, elzár a felhasználók elől, és valamilyen felugró üzenetben jelzi: ha szeretnénk újra használni mindent, akkor bizony fizetnünk kell - általában valamilyen bitcoinos megoldást javasol, hogy ne lehessen lenyomozni, kik követték el a kárt.

Ilyen esetben eddig sajnos sokszor tényleg csak két megoldás adódott, ráadásul két rossz: vagy fizettünk, hogy tovább dolgozhassunk (ami persze egyáltalán nem jelentette azt, hogy tényleg feloldották a zárolásokat), vagy egy teljes rendszer-újratelepítéssel próbálhattunk megszabadulni a kártevőktől, és persze buktuk az adatainkat. Azóta viszont szerencsére egyre több segítséget kaphatnak az áldozatok.

Összegyűjtött segítség

A www.nomoreransom.org weblap már elérhető 14 nyelven és összesen 39 ingyenes dekódoló eszközt tettek hozzáférhetővé. A projekt 2016 júliusában a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, McAfee és a Kaspersky Lab együttműködésével indult azzal a szándékkal, hogy a bűnügyi szervek és a magánszektor közösen lépjen fel a zsarolóvírusok ellen. Elindítása óta több tucat partner csatlakozott világszerte, ami azt jelzi, hogy a zsarolóprogramok napjainkban világméretű problémává nőtték ki magukat. A honlap legfőbb látogatói Oroszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Olaszországból valamint Németországból érkeznek.

Korábban angol, holland, francia, olasz, portugál és orosz nyelven volt látogatható az oldal, most kiegészült finn, német, héber, japán, koreai, spanyol, ukrán és szlovák nyelvű verziókkal.  További nyelvek várhatóak hamarosan, annak érdekében, hogy jobban segítsék az áldozatokat szerte a világon.

Jönnek a felmentő seregek

Az Avast, a CERT Polska és az Eleven Paths - Telefonica's Cyber Security Unit szintén csatlakoznak a programhoz, így hétre növekedett a partnerek száma, és így hétre növelve a partnerek számát valamint 30 új támogató partner, köztük például a magyar adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt-vel., ezáltal már 76 támogató cég segíti a program működését. A rendvédelmi szervek új csatlakozói a következők: Ausztrália, Belgium, az INTERPOL, Izrael, Dél-Korea, Oroszország és Ukrajna hatóságai.

Az alábbi 15 új kódfejtő programmal bővült a projekt platformja, hogy tágítsa az adatmentés lehetőségeit a zsarolóprogramok áldozatainak:

- AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor és Cryptomix Decryptor
- Bitdefender: Bart Decryptor
- CERT Polska: Cryptomix / Cryptoshield decryptor
- Check Point: Merry X-Mas Decryptor és Barrax Decryptor
- Eleven Paths - Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor
- Emsisoft: Crypton Decryptor és Damage Decryptor
- Kaspersky Lab: Frissítések Rakhni és Rannoh Decryptors

Szóval, ha véletlenül sikerülne összeszedni egy zsarolóvírust, mielőtt bármilyen meggondolatlant cselekednénk, irány a www.nomoreransom.org - esélyes, hogy ott figyel a segítség!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.