Hirdetés

45 éves a KRESZ - próbáld ki, átmennél-e a vizsgán!



|

A jeles nap tiszteletére egy online tesztben mérhetjük fel tudásunkat: ess neki te is, de vigyázz, minden válasz időre megy!

Hirdetés

"Én már 30 éve vezetek, engem aztán nem lehet meglepni" - mondják sokan, amikor arról van szó, átmennének-e egy megújító jellegű KRESZ vizsgán. Az pedig főleg csodaszép, amikor valaki Need for Speed, vagy még cifrább esetben Grand Theft Auto élményei alapján gondolja azt, hogy tisztában van az autóvezetés szabályaival. A Carmageddont meg aztán már tényleg nem is merjük leírni. Hoppá. Lényeg a lényeg: idén 45 éves a KRESZ Magyarországon, és a szabályrendszer tudása elengedhetetlen ahhoz, hogy közlekedni tudjunk. És a szabálygyűjtemény egyre bővül, szóval édeskevés annyit tudni, hogy pirosnál megállunk, zöldnél meg mehet a menet.

Hirdetés

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása - ez a név rövidült a mindenki által ismert KRESZ formára, de csak 45 éve, ekkor hirdették ki ugyanis a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet, mely 1976. január 01-én lépett hatályba. Azóta ahhoz, hogy valaki jogosítványt szerezzen, az első lépés a KRESZ-vizsga sikeres teljesítése, de azt sem szabad gondolni, hogy aki egyszer már átügyeskedte magát a kérdéseken, annak soha többé nem kell törődnie a tudása szintentartásával.

A KRESZ ugyanis az eltelt évtizedek során 37 kisebb-nagyobb módosításon esett át. Ilyen volt, amikor például lakott területen 60-ról 50 km/órára csökkent a legmagasabb megengedett sebesség, vagy épp kötelező lett minden lakott területen kívüli útszakaszon a tompított fényszóró használata. Ahogy új jármű- és úttípusok jelennek meg, sűrűsödik a városi forgalom és gyorsul a közlekedés, folyamatosan új szabályokat illetve kiigazításokat eszközölnek, épp ezért nem árt időről időre azoknak is próbára tenni magukat, akik biztosnak vélik tudásukat. Ehhez jöhet jól a 45. évforduló tiszteletére készített online teszt, amelyet az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság az E-Educatio Zrt-vel közösen készített.

Aki kipróbálná magát, kattintson a 45evesakresz.hu oldalra, és gyürkőzzön neki a 45 feladatnak. De vigyázat, minden kérdésnél telik az idő, tehát nem lehet sokáig tanácstalankodni (és persze a neten rákeresni a jó megoldásra). Ha megcsináltátok, jöhetnek kommentben az eredmények!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.