Hirdetés

A digitális technológiával ismét mosolyra fakadt egy 800 éve halott skót nő



|

Egy középkori nő, egy pap és egy püspök arcát rekonstruálták egy különleges projekt keretében.

Hirdetés

Skócia egyik legrégebbi keresztény közössége a Wigtownshire-ben található Withorn kolostor, amelyet a 12. század közepén alapítottak, nem sokkal I. Dávid skót király 1153-as halálát megelőzően. A helyszín örökségét kezelő The Withorn Trust egy különleges projektet visz Cold Case Withorn néven, amelynek keretében ismét vetnek egy pillantást a környék korábban feltárt archeológiai kincseire.

Ez a projekt adott lehetőséget arra, hogy digitálisan rekonstruálják egy fiatalon elhunyt nő és két férfi arcát, akiknek a maradványaira még 1957-ben bukkantak a templom alatti kriptában.

Hirdetés

A nő kiléte ismeretlen, az egyik férfi egy pap lehetett, a harmadik illetőről pedig sikerült bebizonyítani, hogy az 1209 és 1235 között regnáló Walter püspökról van szó. Az arcok rekonstrukciójához Adrian Evans, a Bradford Egyetem professzora digitalizálta a koponyákat, majd Dr. Chris Rynn igazságügyi antropológus viaszból formálta meg az izmokat, amelyekre fotografikus textúrák segítségével helyezte el a bőrt.

Az aprólékos munkának köszönhetően döbbenetes élethűségben vethetünk egy pillantást Withorn évszázadok óta halott lakóira.

A képek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik, történetről beszámoló Live Science oldalán ugyanis  egy animációt is megtekinthetünk az ismeretlen nőről, aki ide-oda mozgatja fejét, pislog és még néhány megnyerő mosolyt is elereszt. Érdekesség, hogy az antropológus még sosem dolgozott szimmetrikusabb koponyával, mint a középkori hölgyé, a hasadt ajkú papét pedig a pályafutása legaszimmetrikusabb koponyájának nevezte.

"Mindig kihívást jelent elképzelni, hogy milyen volt az élet a középkorban, ezek a rekonstrukciók pedig zseniális lehetőséget kínálnak, hogy megtudjuk, kik voltak valójában ezek az emberek a múltunkból, s hogy megismerjük a mindennapi életüket, a reményeiket és a hiedelmeiket."

- méltatta a digitális és hagyományos technikákat ötvöző rekonstrukciót Julia Muir Watt, a The Withorn Trust fejlesztési vezetője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.