Hirdetés

A mesterséges intelligenciát kutatod? Ne felejts el vicces címet adni!



|

A mesterséges intelligencia is lehet vicces, legalábbis a tudósok szeretik a címadás terén kiélni magukat, amiről gyűjtés is készült.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia újra és újra lenyűgöz minket az eredményeivel, elég csak az elmúlt hetek termésére pillantani a fekete-fehér képeket kiszínező algoritmustól az "embergenerátoron" át a Google technológiája által elért, majd gyorsan meg is döntött matematikai rekordig.

Az úttörő technológiát ugyan gépiként jellemezzük, az annak fejlődését hajtó kutatások mögött viszont hús-vér emberek állnak, akik a jelek szerint nemcsak az egyesek és nullák megzabolázásában, de a humorban is jeleskednek.

Ennek szentelt néhány Twitter-bejegyzést Jimi Vaubien, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírekre szakosodott Bitswired blog vezetője. A blogger összegyűjtött néhány MI-tanulmányt, amelyek címe különféle utalásokkal és szójátékokkal igyekszik mosolyt csalni az olvasók arcára.

Hirdetés

A váratlan helyen felbukkanó poénok dekódolásához elengedhetetlen némi angol nyelvtudás, ezért nem is próbálkozunk a példák erőltetett magyarosításával, de azért akad néhány könnyebben befogadható tétel. Ilyen például a "Ki engedte ki a kutyákat? A kutyák viselkedésének modellezése vizuális adatok alapján" című gyöngyszem, melynek első fele természetesen a Baha Men azonos című ezredfordulós slágerére utal.

Szintén popkultúrális húrokat penget a "One Model To Learn Them All" néven publikált kutatás is, amely A Gyűrűk Ura ikonikus mondatára, az "Egy gyűrű mind felett"-re (One ring to rule them all) rezonál. A mi kedvencünk azonban - némi kötelező önkritikával - ennek a clickbait címadást vizsgáló kutatásnak a címe: "Neurális hálót használtunk a clickbaitek felismerésére: nem hiszed el, hogy mi történt ezután!"

A teljes listához mindenképp érdemes átpörgetni Jimi Vauben Twitter-threadjét, amely négy posztban tanúskodik a mesterséges intelligencia kutatóinak remek humorérzékéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.