Hirdetés

A metaverzum csúnyán lebőgött az év szavairól szóló közönségszavazáson



|

Egy idehaza nem túl ismert versenyző alázta le a tech vállalatok által erőltetett kifejezést.

Hirdetés

Az "Év szava" cím ugyan elsőre nagyon ütősnek hangzik, de valójában több szervezetnek is van ilyen díja, így egyetlen kifejezés sem birtokolhatja önmagában a kitüntetést. A Collins Dictionarynél például tavaly az azóta látványosan földbe állt NFT-őrület vitte a pálmát, míg a Cambridge-nél a "perseverance", vagyis az állhatatosság győzedelmeskedett.

Az Oxford University Press nemrég kihirdette az idei választottját, ők viszont csavartak egyet a koncepción, és a nagyközönségre bízták a végső ítéletet a puszta előfordulási számítások helyett. A változtatás csúfos lebőgést hozott a mostanság a csapból is folyó, ezért nagy esélyesnek tartott "metaverse", vagyis a metaverzum számára.

Hirdetés

A két héten át tartó, 300 ezer voksot hozó szavazáson ugyanis egy váratlan kifejezés, a "Goblin mode" lepipálta a metaverzumot, amely így a második helyre futott be, míg a harmadik az "#ISandWith" lett. Ami a győztest illeti, a Goblin mode az Oxford definíciója szerint egy "olyan magatartásforma, amely kérlelhetetlenül önfeledt, lusta, hanyag vagy kapzsi, jellemzően a társadalmi normákat vagy elvárásokat elutasító módon". A szavaknál viszont sokkal beszédesebb ez a videó, ami egy cirmossal illusztrálja a hamisítatlan goblinkodást:

A Goblin mode egyébként még 2009-be bukkant fel Twitteren, de csak az idén kapta fel igazán az online közösség. A harmadik helyezett "#IStandWith"-et pedig talán senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen a hashtag régóta bevett módja a valamilyen üggyel való szolidaritás közösségi médiás kifejezésére. Az idei évben az Oroszország által megtámadott Ukrajna melletti kiállás miatt ugrott meg a gyakorisága, ami az Oxford szerint elsősorban #IStandWithUkraine és #StandWithUkraine hashtagekben öltött testet.

A metaverzum vereségére visszatérve a szavazás jól mutatja, hogy hibába erőltetnek a tech cégek egy koncepciót, ha az a közönséget látványosan hidegen hagyja. Az online térre és a  virtuális valóságra épülő metaverzum klasszikus példája ennek, amit a közelmúltból nemcsak az év szava választás, hanem az Európai Unió összesen 6 embert vonzó metapartija, az agyonsztárolt Decentraland felhasználói statisztikái és az egész őrület zászlóvivőjének számító Meta belsős problémái is bizonyítottak.

A korrektség kedvéért ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a koncepció támogatói szerint a ma ismert metaverzumos projektek még évekre vannak a kiteljesedéstől, így az úgymond "kész" termék jóval csábítóbb lesz, mint azok a 2000-es évek online játékait idéző platformok, amelyekre manapság rábiggyesztik ezt a felkapott jelzőt. A nagy kérdés így most az, hogy vajon a befektetők türelme is kitart-e a technológiai áttörés eljöveteléig, a metaverzumosdi ugyanis méregdrága mulatság, amit a Metánál nemrég 11 ezer ember állása bánt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.