Hirdetés

Augusztusig hosszabbított tanév? Nyugalom, csak álhír!



|

Valaki már megint azzal szórakozik, hogy egy világjárvány kellős közepén terjeszt rémhíreket - nem szabad hinni neki.

Hirdetés

Az ember furcsa állatfajta, legalábbis a több mint hétmilliárdból bőven akad olyan, aki azzal szórakozik, hogy bármilyen aktuális katasztrófa vagy egyéb kiélezett helyzet kapcsán nekiáll rémhírterjesztő leveleket, Facebook posztokat és egyéb álhíreket faragni. Naná, hogy a koronavírussal kapcsolatban is özönlenek világszerte a rosszabbnál rosszabb koholmányok, most Magyarországon is terjedni kezdett egy ilyedféle hoax.

Hirdetés

Nekünk is több olvasó írt, mit tudunk arról a levélről, amely különféle feladóktól indulva továbbított formában, vagy épp közösségi posztokba bemásolva riogatja a hazai diákokat és szülőket egyaránt. Ebben arról van szó, hogy a magyar kormány a körülményekre való tekintettel augusztus 10-ig hosszabbítja meg a 2019-2020-as tanévet.

Kérem szépen, ennek az égvilágon semmi alapja.

Születik a járványhelyzettel kapcsolatosan, vagy azt kihasználva elég valódi "érdekes" rendelet és törvény, szóval semmi szükség arra, hogy még efféle marhaságokkal is hergeljék a távoktatásba kényszerült tanulókat és a sok egyéb gondjuk mellett felügyelőtanári feladatokkal is megvert szülőket. Szerencsére többen is cáfolták már a levélben foglalt állításokat - a hivatkozott 168/2004-es kormányrendelet például nem 2004. április elsején kelt, hanem május 25-én, és nem is a kerettantervekkel foglalkozik, hanem a közbeszerzéssel.

Az efféle láncleveleket azért elég gyorsan le lehet buktatni, ha valaki jobban odafigyel. Eleve könnyen utána lehet nézni az állítólagos tényeknek, és ha a levélen kívül sehol máshol nem találjuk ennek nyomát, akkor talán ne higgyük el. Másrészt pedig ezt a levelet is olyasvalaki írta, aki nyelvtanórák helyett a fű növését figyelte az udvaron - ez pedig különösen kirívó jel lehet egy olyan téma esetében, mint az oktatás.

Az egész témában egyetlen pici infómorzsa valós, a Műszaki Egyetem valóban kibővítette idei tanévét augusztus 31-ig, de ez nem azt jelenti, hogy odáig tartanak az előadások és egyéb kötelező elemek, csupán a vizsgaidőszakot nyújtották meg, hogy a körülményekre való tekintettel mindenki mindennel elkészülhessen. Tehát kedves szülők és diákok, félelemre semmi ok, ha ilyen levelet kaptok, mehet a spam mappába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.