Hirdetés

Armageddon a valóságban: nem hiába ütközött aszteroidába a NASA űrszondája



|

Az eset hetekkel ezelőtt történt, de az ügynökség csak most hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen eredményt is értek el.

Hirdetés

Szeptember végén élőben izgulhattuk végig, ahogy a NASA űrszondája egy évvel a fellövése után megsemmisül. Na persze nem egy baleset áldozata lett az eszköz: az űrszondát szándékosan vezették bele a Földtől mintegy 11 millió kilométerre lévő Dimorphos nevű aszterodiába egy teszt részeként, melyben azt vizsgálták, képesek lennének-e szükség esetén egy, a Föld felé tartó aszteroidát eltéríteni ilyen módon.

A John Hopkins egyetemmel közel 10 éven át előkészített projekt mintegy 325 millió dollárba fájt, a jó hír azonban, hogy a  DART (Double Asteroid Redirection Test) program sikerre járt.

Hirdetés

A kutatók már azt is pozitív eredménynek könyvelték volna el, ha 73 másodperccel sikerül lerövidíteni az aszteroida pályáját, ehhez képest a becsapódás mintegy 32 perccel módosította azt.

Az esetről egyébként a Google sajátos módon emlékezik meg. Elég csak beírnunk a keresőbe, hogy "NASA DART", és már kapjuk is a mókás animációt. Hogy pontosan milyet, azt nem lőjük le, legyen mindenkinek meglepetés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.