Hirdetés

Bárki gyűjthet pénzért holdport a NASA részére



|

Bár elsőre furán hangzik a cím, de végülis mindenki előtt nyitva a lehetőség, az amerikai űrügynökség ugyanis valóban fizet, ha valaki igazolhatóan holdkőzetet szállít neki.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala nemrég egy olyan üzleti lehetőséget jelentett bem, amely elvileg bárki számára nyitott, de persze esélyesen nem túl sokan fognak valóban élni vele.

A NASA jelenleg is azon dolgozik, hogy az Artemis nevű programja részeként külső vállalatokat és vállalkozókat vonjon be a Hold kutatásának munkálataiba, és új technológiákat, friss megközelítési módszereket szerezzen ezáltal. Az Artemis "csomag" részeként az űrügynökség most kutatási célokra vásárolna holdkőzetet, vagy annak finom, por állagú darabkáit.

Hirdetés

A szerződéskötésre viszonylag rövid határidő áll rendelkezésre, ugyanis október 9-éig kell pályáznia azoknak, akik valóban szeretnének Hold-darabkákból pénzt csinálni. A teljesítésre pedig nagyjából négy év áll rendelkezésre, ugyanis a NASA még a 2024-re tervezett új, emberes Hold-misszió kezdetéig várja az "árut". Elméletben viszont tényleg bárki jelentkezhet, még az sincs megkötve, hogy csak amerikai cégek köthetnek szerződést.

A NASA elvárásai szerint 50 és 500 gramm közötti mintákat kell leszállítani a holdkőzetből, azaz regolitból, vagy abból a porból, amit ennek anyaga képez.

Arra viszont figyel a neves vevő, hogy ne lehessen megvezetni: egyrészt különféle fotós és egyéb bizonyítékokat kérnek a leszállított csomag mellé arról, milyen eszközzel és hogyan fejtették ki a kőzetet, milyen helyszínről, és ezen kívül saját hatáskörben is utánanézhetnek, valóban megfelel-e a szállító összes állítása a valóságnak.

Mindenesetre, ha valakinek már majdnem kész a garázsában az új, automata holdrakéta-drón és benne a távirányítású mintavevő minikomp, ne habozzon megragadni az évszázad üzletét.

Mármint persze a fene tudja, mennyit fizetnek, erről ugyanis nem szól a fáma, a nyilvános dokumentáció szerint a közösen megállapodott vételárba a szállítónak kell belekalkulálnia a költségeit is, ráadásul az összeget csak szállítás után utalja a NASA.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.