Hirdetés

Hamarosan neked is lehet robot-farkad!



|

Nem kell semmi rosszra gondolni, egy olyan új technológiátról van szó, ami egyfajta szuperemberré teszi a használóját.

Hirdetés

Hallottunk már olyan cégekről, amelyek arra specializálódtak, hogy emberek számára olyan végtagokat és kiegészítőket gyártsanak, amilyennel egy normál humán nem rendelkezik - de ezek általában az egyre népszerűbb cosplay divatra fókuszálnak, különféle rendezvényeken ti is láthattok már cicafüles, rókafarkas lányokat, sárkánynak öltözött fiatalokat és hasonló furcsaságokat. De egy mostani fejlesztés olyan robot-farok előállítását tűzte ki célul, ami az esztétikai bolondéria helyett valós előnyökkel is szolgál.

Hirdetés

A japán Keio egyetemen egy csoport olyan segédeszközt készített, amelyhez az állatok farkának mozgását és funkcióit vette alapul. Na de vajon miért is kéne ilyesmi az embernek? Például azért, mert ugyan az evolúció során elvesztette (hiszen már nem kell fákon ugrálnia vagy ágakon kapaszkodnia), de ettől még egyáltalán nem haszontalan.

Itt van például ez a videó, amiben majmokat lehet megnézni, ahogy a farkukat nem csak kapaszkodóként használják, de egyfajta egyensúlyszervként is funkcionál, ami nagyobb ugrásoknál vagy épp bizonytalan felületeken mászkálás közben segíti őket.

Oké, még mindig kérdezhetnénk, hogy nekünk minek az ilyesmi, hiszen házakban lakunk, utcákon járkálunk. Viszont gondoljunk csak bele például olyanok életébe, akik a magasban dolgoznak, például építkezéseken, esetleg olyan mentőkre, tűzoltókra, akiknek labilis helyeken kell biztonságosan mozogniuk, és máris megvan a logikus magyarázat.

Az alábbi videón látszik is az Arque névre keresztelt bionikus farok működése. A tudósok egyébként nem is annyira majmok vagy macskák, inkább a csikóhal farkát vették alapul a fejlesztések során: a mesterséges csigolyáknak látszó alkotóelemek száma a viselő egyensúlyának, teherbírásának megfelelően csökkenthető vagy növelhető, belül pedig mesterséges izomzat segít abban, hogy a mozgásunkhoz igazítva egyensúlyozzon.

Jelenleg még egy külső egység szolgáltatja a működéshez szükséges sűrített levegőt, de ha a kísérletek jól haladnak, nemsokára ez is viselhetővé válik. A fejlesztők szerint nem csak a fent említett példák esetén lehet majd hasznos a robot-farok, de például segíthet azoknak is, akik nagyobb terhet cipelnek - a jobb egyensúlyozás miatt könnyebbnek érzik majd a csomagot és biztonságosabban haladnak majd vele. De ugyanígy jól jöhet mozgáskorlátozottak, balesetben megsérültek számára is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.