Hirdetés

Csúcstechnológiás eszközt rejt a vb hivatalos labdája



|

Nem csak levegő van az Adidas Al Rihlában, a játékosok azonban semmit sem vesznek észre ebből.

Hirdetés

A korábbi években nagy viták tárgya volt, hogy mennyire érdemes beengedni a rideg számításokkal dolgozó high-tech kütyüket a futballbírók munkájába, az ellenzők tábora szerint ugyanis az is a pályán zajló dráma szerves részét képezi, hogy a döntnökök bizony olykor-olykor hibás ítéleteket hoztak.

A 2018-as világbajnokság és a videóbíró (Video Assistant Referee, VAR) bevetése azonban végképp eldöntötte ezt a kérdést, a Katarban zajló idei tornán pedig már egyéb technológiák is segítik a gyors és igazságos bírói munkát.

Az egyik ilyen eszköz maga a hivatalos meccslabda, az Adidas Al Rihla, amelyben a levegőn túl egy speciális extra is megbújik. Ez lényegében egy zsinórokkal kifeszített mozgásérzékelő szenzor, ami másodpercenként 500 alkalommal küld adatokat a labdáról a videóbírót támogató központnak.

Hirdetés

Ebben a központban aztán összevetik az információkat a stadionok tetejére szerelt 12 kamera képével, amelyek a labda pozícióján túl további 29 adatpontot követnek az összes játékoson, így a felvételeket figyelő szakemberek minden tetszőleges időpontban tűpontos képet kapnak a focisták és a labda helyzetéről. Amennyiben leshelyzet gyanúja merül fel, a mesterséges intelligenciát is bevető rendszer automatikusan figyelmezteti az emberi személyzetet, akik az adatok elemzését követően tájékoztatják a pályán ítélkező bírót. Ha a spori befújja a lest, a nézők egy tökéletes betekintést nyújtó 3D-animációt is láthatnak a sípot érő pillanatról.

Az Adidas szerint az Al Rihla speciális kialakítása nem befolyásolja a játékélményt, vagyis Messinek, Ronaldóak és a többieknek fel sem tűnik, hogy némi plusz teher is lapul a bőr alatt. A KINEXON nevű cég közreműködésével megalkotott labda egy beépített akkumulátorral dolgozik, amelyet indukciós úton lehet újratölteni.

Ami pedig magát a VAR-t segítő komplex rendszert illeti, ennek nem a katari vb az első tangója, korábban ugyanis már több eseményen is élesben tesztelték, köztük a tavalyi Arab Kupával és a FIFA-klubvilágbajnoksággal. Ha bővebben is érdekel a technológia, itt találod a hivatalos leírását.

Ha pedig eljutottál eddig az olvasásban, bizonyára téged sem hagy hidegen a labdarúgás, így számodra is kellemes program lehet a testvéroldalaink, a GameStar és a Bronson.men tolmácsolásában jelentkező Kockafoci, amelynek ma este 7 órakor kezdődő adásában EndreMan, Duncan és Sebők Vilmos válogatott labdarúgó beszélnek lyukat a hasadba a világbajnokságról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.