Hirdetés

Elon Musk lélegeztetőgépei tényleg nem jók semmire?



|

A Tesla-SpaceX-satöbbi agya és vezére mostanában kap hideget-meleget, mert az adománya állítólag nem hasznos. Musk szerint csak trollkodás a kritika.

Hirdetés

Elon Musk furán kettős megítélésű ember: sokan felnéznek rá a találmányai, újításai és fejlesztései miatt és egyfajta valódi Vasembernek tartják, mások szerint viszont csak egy szerencsés helyzetbe került bohóc, aki többet árt a világnak, mint használ. Musk nemrég azzal került be a hírekbe, hogy amerikai kórházaknak szállíttatott le ezernyi lélegeztetőgépet, valamint bejelentette, hogy a Tesla gyárak termelési kapacitásának egy részét átállítja arra, hogy saját eszközöket is gyárthasson.

Hirdetés

Aztán viszont jött a feketeleves: megjelentek olyan hírek mindenfelé, hogy az első körben leszállított gépek (amelyeket még nem a Tesla gyártott, egyszerűen csak felvásárolták a feleslegesen álló készleteket egy ResMed nevű gyártótól) egyáltalán nem alkalmasak a COVID-19 miatt intenzív osztályokra kerülő betegek ellátására, ugyanis ezek nem ilyen célokra készített lélegeztetőgépek, csupán úgynevezett alvássegítő eszközök, amiket többek között az alvási apnoé kezelésére használnak. Ez a betegség az alvás közben előforduló légzési nehézségeket és esetleges légzésleállást jelenti, amelyet gépi segítséggel lehet "rásegítéssel" kezelni.

Ezek az úgynevezett BiPAP és CPAP típusú készülékek tehát nem képesek akár teljesen átvenni a lélegeztetés folyamatát, csupán erősebb nyomással késztetik a légzőszerveket a helyes működésre. A szakértők szerint épp ezért az intenzív osztályokon ezeket nem lehet használni, csupán az enyhébb esetekben segíthet a betegeken. Sőt, olyan vélemény is terjed, amely szerint az ilyen készülékek működési elvük alapján zárt térben még jobban is szétteríthetik a vírust, ami pont a kórházi alkalmazás ellen szól.

Musk válaszában azt magyarázta, hogy egyrészt a kórházaknak előre kiküldte a ResMed & Philips gépek specifikációit, és azt az információt kapta vissza, hogy ezek átalakíthatóak intenzív lélegeztetőgépes funkciókra is. New York kormányzója, Andrew Cuomo is megerősítette, hogy a BiPAP eszközök átalakítása már folyik és ehhez az állami egészségügyi szervezetek is jóváhagyásukat adták.

A Tesla-SpaceX guru szerint egyszerűen arról van szó, hogy már megint félinformációk alapján kezd el terjedni egy álhír, amelyet aztán trollok igyekeznek minél hangosabban minél többfelé eljuttatni, mert a félelem és a lejáratás még mindig az egyik legnépszerűbb témakör. Emellett azt is megerősítette, hogy már másfajta eszközöket, az akár azonnal lélegeztetésre is használható, Medtronic gyártmányú gépeket szállít újabb adományaiban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.