Hirdetés

Örökre lecsukódik az internet legöregebb szeme



|

Nyilvános webkamerák között nincs nála öregebb, de 25 év folyamatos működés után nyugdíjba küldik, mert nincs hová tenni.

Hirdetés

A San Franciscó-i Állami Egyetem területén 1994 óta működik a FogCam nevű kamera, amelyet telepítése óta bárki élőben nézhet. Manapság már egyáltalán nem különleges az, hogy a világ bármilyen pontjára elhelyezett kamerákról folyamatosan frissített élőképet láthatunk, de 25 éve teljesen hihetetlennek tűnt, hogy a világ bármelyik pontjáról átkukkoljunk egy amerikai campus területére.

Hirdetés

Persze nem ez volt az első nyilvános webkamera a világon, 1993-ban a Cambridge-i Egyetemen indították el az első ilyet, de ez csak 8 éven át működött. Viszont a FogCam üzemetetői, Jeff Schwartz és Dan Wong innen merítették az inspirációt, amikor 1994-ben egyetemi tanulmányi projektként beüzemelték saját kamerájukat, majd a hozzá tartozó weboldalt: a fogcam.org címen azóta is folyamatosan, mindenki számára elérhető a kép.

Most viszont az üzemeltetők az oldalon adták hírül, hogy negyed évszázad múltán kénytelenek megszakítani az adást és leszerelni a kamerát. Pár napon belül, augusztus 30-án lesz az internet történetében jelentős pillanat. Ennek közvetlen oka az, hogy a környék átalakítása miatt már nem lenne megfelelő hely a kamerának arra, hogy élvezhető képet adjon a campus előtti sugárútról, de igazából a fő ok az, hogy már régesrég elavult az öreg kamera hardvere és a hozzá kapcsolódó közvetítő szoftver.


Korai fotók a FogCam komoly és körültekintő teszteléséről :)

A weboldalon is jól látszik, hogy az ősi hardver által közvetített kép nagyon rossz felbontású és nem is képes mai értelemben vett mozgókép közvetítésére, mindössze 20 másodpercenként frissül. Jeff Schwartz szerint nem is gondolták volna, hogy ilyen sokáig húzza, hiszen csak azért kezdtek bele a projektbe, hogy az egyetemi tanulmányaikat sebítve ezzel is fejlődjenek a programozásban, internetes technológiákban és egyéb tantárgyakban. Aztán meglepetésükre annyira sokan kezdték megosztogatni világszerte a weboldal linkjét, hogy tanulmányaik végeztével is "életben hagyták" a kamerát, ami azóta is fáradhatatlanul mutatja az egyébként kissé érdektelen látképet.

Augusztus 30-ig még benézhet bárki a fogcam.org oldalra a matuzsálem által szolgáltatott friss képekért, azt viszont még nem tudjuk, mi lesz ezután a kikapcsolt hardverrel - remélhetőleg nem tűnik el, hanem valamilyen tech-múzeumban köt ki.

Manapság egyébként hihetetlenül sok olyan webkamera működik, amely publikusan elérhető és nézhető, ráadásul a legtöbb esetben sokkal jobb képminőséggel és frissítési tulajdonságokkal, mint a FogCam. Érdemes például az earthcam.com vagy a worldcams.tv oldalon böngészgetni, de magyar viszonylatban az Időkép webkamerái is érdekesek lehetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.