Hirdetés

Ma Semmelweis Ignác a Google arca és fontos üzenete van



|

A világhírű magyar orvoshoz kapcsolódik a mai Google Doodle egy különös aktualitással: ma kifejezetten hasznos az a felfedezése, mely szerint kézmosással csökkenthető a fertőzések terjedése.

Hirdetés

A Google gyakran cseréli le keresőoldalán a hagyományos négyszínű feliratot valamilyen grafikára vagy mozgóképre: a Google Doodle néven ismert kezdeményezés mindig valamilyen aktuális évfordulóhoz kapcsolódik, és rákattintva (sokszor valamilyen kis játék vagy extra tartalom közbeiktatásával) a témához kapcsolódó találati listára viszi az érdeklődőket. Ez sokszor országspecifikus, tehát például március 15-én csak a magyar keresőoldalon találunk az 1848-as forradalomra utaló Doodle-t, de a jelentősebb, globális kapcsolódású évfordulókon az egész világon ugyanaz az extra tartalom jelenik meg. Így történik ma is, Semmelweis Ignác - és egy fontos felfedezése - előtt tisztelegve.

Hirdetés

Semmelweis 1818 július elsején született, majd a Monarchia lehetőségeivel élve a bécsi egyetemre került, ahol szülészorvosként és általános orvosként diplomázott. Aztán 173 éve pont ezen a napon, tehát 1847. március 20-án nevezték ki a bécsi közkórházba a szülészet vezető professzorává. Hogy miért fontos egy munkakezdés dátumát megünnepelni? Azért, mert Semmelweis egy akkoriban még ismeretlen szindróma utáni kutatásban nem csak a megoldásra jött rá életeket mentve, de ez a felfedezés ma, a koronavírus terjedésének idején is kifejezetten fontos.

Az 1800-as években ugyanis mindenki értetlenül állt az úgynevezett gyermekágyi láz jelensége előtt, amelyben fiatal és alapvetően egészséges fiatal anyák igen nagy arányban betegedtek, és akár haltak is meg nem sokkal a szülést követően. Semmelweis kutatásai alatt rájött, hogy ennek az az oka, hogy az orvosok körében nem volt még elterjedt a beavatkozások közötti kézmosás és fertőtlenítés, ezért a szülés miatt legyengült szervezetű nőket ők maguk fertőzik meg azután, hogy a korábbi műtétek és boncolások alatt "felszedett" kórokozókat továbbadják nekik. Miután a professzor kötelezte az orvosokat arra, hogy minden egyes vizsgálat és beavatkozás előtt alaposan mossanak kezet, a gyermekágyi lázas esetek száma töredékére esett vissza.

Az orvosok jelentős része világszerte persze sokáig nem hitte el, hogy csak ennyiről lenne szó, ezért az ajánlásainak elterjedése több évtizeden át tartott, de ma már az orvosok kötelező "rituáléja" a műtétek és egyéb kezelések előtti hosszú, körültekintő bemosdás. A mai Doodle pedig pont ezért igazán fontos, hiszen manapság még mindig sokan nem mosnak elégszer kezet, és olyankor is rosszul csinálják. A Doodle-ra rákattintva elinduló kis videó is azt mutatja meg, milyen az igazán hasznos kézmosás, amely nem csak annyiból áll, hogy összetrutyizzuk a kezünket szappannal, aztán gyorsan leöblítjük. Maga a videó is 33 másodperces, ez nagyjából az az időtartam, amíg az ajánlások szerint egy hatásos kézmosásnak tartania kellene.

Semmelweis Ignác neve mellett azóta sokszor hangzik el "az anyák megmentője", valamint "a fertőzés elleni küzdelem atyja" kifejezés. 1865-ben a döblingi idegszanatóriumban hunyt el. Adózzunk annyival az emlékének, hogy mi magunk is gyakran és okosan mosunk kezet - ennek egyedül a kórokozók nem fognak örülni, de mindenki más nagyon is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.