Hirdetés

Haldoklik a PC: 20 éve nem volt ilyen visszaesés a globális eladásokban



|

Elemzők szerint évek óta egyre kevesebb fogy asztali gépekből és laptopokból egyaránt.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb gazdasági elemző cég, a Gartner a '90-es évek közepe óta követi a különböző piaci trendeket, az elemzőik szerint pedig még soha nem láttak ekkora visszaesést a PC-s piacon. 2022 harmadik negyedévében 68 millió gép talált gazdára a kimutatásaik szerint, ami 19,5%-os visszaesés 2021 ugyanezen időszakához képest.

A cég elemzői elmondták, hogy egy ideje már ez a meghatározó trend: az idei zsinórban a negyedik év, hogy csökkennek az eladások. A vállalat egyik vezető elemzője, Mikako Kitagawa szerint vállalati oldalról geopolitikai változások és gazdasági bizonytalanság áll annak a hátterében, hogy az IT bővítés a háttérbe szorult.

Az orosz-ukrán háború nyomán rengeteg cég kivonult Oroszországból, így ott hatalmasat zuhantak az eladások.

Hirdetés

Hiába ugrottak meg a koronavírus-járvány kirobbanásakor a számok, azóta mindenhol gyengültek az eladások. Az EMEA régióban 26,4%-kal, amerikai oldalon 17,3%-kal kevesebb gépet adtak el most, mint tavaly ilyenkor, amiben minden bizonnyal az infláció is fontos szerepet játszott.

A Gartner elemzései szerint a nagy cégek közül az Acernek fájt a legjobban a dolog, akik 23,7%-os visszaesést könyvelhettek el, de a HP és a Lenovo is 22% körül állt meg.

Az Apple eladásai sokkal jobban pörögtek, ők mindössze 5,8%-os csökkenést realizáltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.