Hirdetés

Hová mehetünk idén nyaralni? Ez a weblap megmondja!



|

Hiánypótló információs oldalt hoztak létre azoknak, akik szeretnék tudni, hogy a koronavírus miatti határzárak hol és hogyan érvényesek Európán belül.

Hirdetés

Amikor a koronavírus miatt az országok egymás után vezettek be utazási korlátozásokat, egy ideig nagyjából egyértelmű volt, hogy senki nem megy sehová saját országán kívül (vagy cifrább esetben abból az országból nem jut ki, ahol épp tartózkodik). Most viszont a járványhelyzet ideiglenes enyhülésével folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy melyik országhatárok nyílnak meg és milyen irányokból, és mik az esetleges extra tudnivalók és feltételek.

Hirdetés

Mert ilyenekből is van bőven: egyes országokban nem mindegyik határátkelő üzemel, az is más és más, hogy milyen dokumentumok kellenek az átjutáshoz (például egy bizonyos időnél nem régebbi negatív COVID-19 teszt, munkáltatói igazolás vagy egyebek). Mivel az Unión belül is csak ajánlás van, de a szabályozást rábízták az egyes országokra, nagyon nehéz követni az aktuális eseményeket - ami viszont már csak azért sem jönne rosszul, mert nyakunkon a nyár, a szabadságolások időszaka és persze a tanítási szünet, szóval ilyenkor kezdik a szerencsésebbek a külföldi nyaralást tervezni.

Ebben most egy új weboldal segít, amit ráadásul nem valamilyen állami vagy egyéb hivatalos szerv üzemeltet, hanem a Békatutaj Kalandtúratársaság. Az oldal pedig a hovautazhatok.hu címen érhető el, itt napi frissítéssel láthatók az európai országokkal kapcsolatos beutazási információk. A főoldalon egy térképen gyors áttekintést kapunk könnyen értelmezhető színkódokkal (a pirossal jelölt országokba tilos belépni, a sárgákban valamilyen korlátozás van érvényben, a sötétzöldeknél hamarosan várható a nyitás, míg a világoszöldekbe akár most is átugorhatnánk).

A területek fölé vitt kurzor a legfontosabb információkat is megmutatja az adott országgal kapcsolatban. Ausztriára például azt írja: "Teljesen megnyitja határait 2020. június 15-én. Egyelőre csak ingázóknak van nyitva Jánossomorja és Alsószölnök, szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel. A szálláshelyek 2020. május 29-től nyitnak."

A felső menüben külön is megnézhetjük a célba vett ország információit, itt ráadásul időrendben láthatjuk a korábbi intézkedéseket is. Persze az üzemeltetők is csak a hírekből tájékozódnak, ezért jelzik is az oldalon, hogy az adataik tájékoztató jellegűek, de utazás előtt azért érdemes komolyabban utánanézni mindennek. A Békatutaj Kalandtúratársaság egyébként teljesen önszorgalomból készíti az oldalt, hasznuk mindössze annyi van előle, hogy a nyitólapon felajánlják, hogy külföld helyett Magyarországon belül is sokfelé utazhatunk, a linkre kattintva pedig saját túráikból adnak ízelítőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.