Hirdetés

Így épül a szaúdiak 170 km hosszú okosvárosa



|

A település egyetlen főútvonal mentén fekszik majd, és szuper környezetbarátnak ígérkezik.

Hirdetés

Szaúd-Arábia még tavaly jelentette be, hogy az országot modernizáló Saudi Vision 2030 terv részeként egy 170 km hosszú lineáris okosvárost épít fel a Vörös-tenger partjától Tabukig, amely nagyjából 9 millió ember lakhelye lesz.

Az egyszerűen csak a The Line (A Vonal) néven futó város ötletére akkor sokan legyintettek, mondván, hogy csak egy újabb elborult koncepcióról van szó, a futurisztikus település munkálatai azonban már gőzerővel zajlanak, amit most egy drónvideón is megcsodálhatunk.

A YouTube-on megosztott felvétel tanúsága szerint az építők jelenleg az alapok kiásásán szorgoskodnak, látványos sávot vágva a sivatagba, ami egyébként már  ezen a Wikipediára feltöltött friss műholdképen is jól látható.

Ha egyszer elkészül, a 200 méter széles és 500 m magas The Line négyzetkilométerenként 260 ezer embernek ad majd otthont, amivel messze a világ legsűrűbben lakott településének ígérkezik. A két összefüggő, tükrözött bevonatú épületből álló város a tervek szerint zéró kibocsátású lesz, és úgy alakítják ki, hogy minden gyakran használt szolgáltatása elérhető legyen egy 5 perces sétával.

Hirdetés

Aki pedig nagyobb távokat tenne meg, az a központi gyorsvasútnak hála mindössze 20 perc alatt eljuthat a 170 km-es, teljes egészében megújuló energiáról üzemeltetett település egyik végéből a másikba. Magyarán a szaúdiak valóban egy sci-fi várost ígérnek, az első lakók pedig már 2024-ben beköltözhetnek, míg a projekt első fázisa 2030-ra készülhet el.

A The Line terveit ugyanakkor sok kritika is éri, egyebek mellett az építkezéshez felhasznált óriási mennyiségű alapanyag karbonlábnyoma és a munkálatok területéről kitelepített emberek miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.