Hirdetés

Így nézett ki Budapest a második világháborúban az ostrom után



|

Mindig lenyűgöző összehasonlító képeket látni egy-egy helyszínről évtizedek távlatából, a Radio Free Europe most egy webes tárlaton mutatja be, hogyan festettek a háború végén a főváros fontos helyszínei.

Hirdetés

Budapest ostroma 1944 decemberétől 1945 februárjáig tartott, ezalatt a főváros épületeinek 80%-a rongálódott meg vagy pusztult el teljesen. A Vörös Hadsereg és a Hitler parancsára a várost tartó német katonák összecsapása nagyjából 38 ezer civil életét követelte. A háború után romokban álló helyszíneken készült fotókat vethetjük össze azzal, ahogy most, 75 évvel a tragikus események után festenek, a Radio Free Europe különleges galériájának hála.

Hirdetés

Broken City: Budapest After World War II nevű összeállításban szinte pontosan ugyanolyan szögből láthatjuk az 1945-ben és 2020-ban készült fotókat, melyek között megtaláljuk a Kálvin teret, a várnegyedet, a legtöbb hidat a Nagykörutat és még rengeteg egyéb jellegzetes budapesti helyszínt is. A régi és mostani képek között egy kattintással tudunk váltani, hogy könnyen összehasonlíthassuk őket. 

A galéria mellett rövid leírásokat is találunk, melyek vázlatokban összefoglalják, hogy miért került sor az ostromra, meddig zajlott és milyen károkat okozott a város számára. Mindenképp érdemes szétnézni a képek között, azoknak pedig fokozottan érdekes lehet, akik nap mint nap megfordulnak ezeken a helyszíneken. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.