Hirdetés

Itt az első nyomtatott ház, amely kizárólag újrahasznosítható alapanyagokból áll



|

A biológiai alapú épülettel újabb mérföldkövet ért el a 3D-nyomtatási technológia.

Hirdetés

A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás elleni harcban nem elég, ha mindenki Teslába pattan, hanem sok más mellett az építőipar kizöldítését is le kell vezényelni. Az ENSZ legfrissebb adatai alapján ugyanis ez a szektor felelős a globális szén-dioxid kibocsátás 11%-áért, amiben főként a cement évi 2,5 milliárd tonna üvegházhatású gázt termelő előállítása a ludas.

Itt találkozik össze a környezetvédelem a világ több régiójában, köztük az Egyesült Államokban is tapasztalható lakhatási válsággal, amely megoldásához gyorsan előállítható, olcsó házak és lakások millióira lenne szükség. A Maine-i Egyetem pedig a jelek szerint megtalálhatta a megoldást egy 3D-nyomtatott, teljes egészében természetes anyagokat használó otthon képében.

Hirdetés

A Maine állammal és az USA energetikai minisztériumával is együttműködő egyetem nemrég leplezte le az 55 négyzetméteres BioHome3D prototípusát, amely egy fürdőszobát és egy hálószobát kínál a jövendőbeli lakóinak. Az épület falai faanyagszálakból és biogyantából készültek, az alapjául szolgáló "betont" pedig fűrészüzemekben felhalmozódott hulladékból állítják elő, vagyis egy gramm cement sem szükséges a felépítéséhez.

A négy fázisban kinyomtatott ház összeállítása és beüzemelése mindössze fél napot vett igénybe, amiben már a nagyjából két órás villanyszerelés is benne volt. A Maine-i Egyetem közleménye szerint gyártási folyamatot sikerült olyan precízre hangolni, hogy a nyomtatás során még számottevő hulladék sem keletkezik. Dr. Habib Dagher, a projekt vezetője igyekezett kiemelni, hogy a 3DHome miben tér el a korábba látott nyomtatott házaktól:

"A meglévő technológiáktól eltérően a BioHome3D-t teljes egészében kinyomtatták, beleértve a padlót, a falakat és a tetőt is. A felhasznált bio-anyagok 100%-ban újrahasznosíthatóak, így a dédunokáink teljes mértékben újrahasznosíthatják az épületet."

A kísérlet következő szakaszában hónapokon át fogják vizsgálni, miként reagál a ház az olyan időjárási körülményekre, mint a nedvesség, a hó, a fagy és a hőség. Amennyiben a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, akár nagyobb épületek előállítására is felhasználhatják, amelyhez Maine állam 20 ezer háznyi "deficittel" küzdő vezetése is segítséget fog nyújtani a gyártókapacitás megteremtésével.

 Te szívesen laknál 3D-nyomtatott otthonban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.