Hirdetés

Itt egy weboldal, amivel bárhová elutazhat... a füled



|

Bár a teljes karanténnak lassan vége, a távoli utazások ideje még nem jött el. Mutatunk azonban egy olyan térképet, amely legalább hangban messze repít.

Hirdetés

A meteorológiai nyár már három napja elérkezett, de valószínűleg a korábbiaknál jóval kevesebben terveznek most bármilyen nagyobb lélegzetű utazást. Egyrészt azért, mert ugyan egyelőre már sok helyen túl vannak a koronavírus első hullámának sűrűjén, az országok közötti átjárás csak lassan áll helyre, és így nem igazán lehet nagy távolságokra tervezni. Másrészt pedig a járványidőszak sokaknál a költségvetést is megroppantotta, ezért  legfeljebb a Járda-szigetekre tehetünk kirándulást.

Hirdetés

Szóval, sokan szomorkodnak most továbbra is az otthoni irodájukban, de ha fizikailag nem is, legalább a hangok terén tudunk mutatni egy olyan lehetőséget, amely legalább egy érzékszervüket képes elrepíteni akár a Föld túloldalára is.

A naturesoundmap.com egy ausztrál kezdeményezés, de a weboldal elindulása óta világszerte csatlakoztak hozzá közreműködők. A belépéskor egy világtérképet látunk, amelyet különféle jelölések tarkítanak. Ezekre kattintva elindul egy olyan hangfelvétel, amelyet profi felszereléssel az adott környéken készítettek, méghozzá a természetben. A lejátszás mellett egy felugró ablakban információkat is kapunk a felvétel helyéről és körülményeiről, sok esetben a hangok forrásáról, tehát az egyes állatokról és a környezetről.

A weboldal arra is kiváló, hogy akár munka közben kissé ellazulva, a négy fal közül legalább lélekben kilépve teljen a napunk. Ha szeretnénk egymás után, külön interakció nélkül meghallgatni a felvételeket, a kis ablakokban saját lejátszási listát is létrehozhatunk a SoundCloud felületét használva. A sorok írása közben épp az amerikai Okefenokee mocsárban morgó alligátorokat hallgatom, de mire feltöltöm a kész cikket, már esélyesen egy venezuelai őserdő, egy izlandi tengerpart, egy sarkkörön túli jéghegy, vagy épp egy kenyai szavanna hangjai töltik be a teret. Jó utazást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.