Hirdetés

Így veri át a robot a csaló telemarketingest



|

Biztos sokaknak ismerős, amikor átverős cégek hívogatják az embert kéretlenül. Van viszont egy csapat, aki robottal küzd ellenük, ráadásul egyre sikeresebben.

Hirdetés

Épp a legnagyobb munkában vagy, esetleg pont ellenkezőleg, az egész napos hajtás után az első nyugodt percedet töltöd a kanapén, amikor csörög a telefon, és valami random cégtől, amiről még sosem hallottál, egy ismeretlen ember próbál mindenáron rábeszélni valami olyasmire, amit amúgy sosem akarnál megvenni. Például kedvezményes utazást Dél-Bigyusztánba, eredeti lámabajuszból szőtt függönyöket (amihez csak most jár egy ajándék késkészlet), esetleg soha vissza nem térő alkalmat egy újabb életbiztosításra.

Hirdetés

Volt már ilyen veletek is? Az pedig az idegesítés csúcsa, amikor hiába próbáljuk törölni magunkat az adott cég adatbázisából, valahogy újra és újra megtalálnak, és sehogy se hagyják magukat lerázni. Mégis hogy lehet az ilyenek ellen küzdeni úgy, hogy egy életre megtanulják a leckét, miszerint ezt a számot örökre elfelejthetik? Nos, egy cég arra specializálódott, hogy kifejlesszen egy olyan robotot, amely lyukat beszél a zargató telefonos kereskedők hasába.

A Jolly Roger nevű cég egy olyan mesterséges intelligenciát fejleszt, amely az IBM Watson szuperszámítógép adatait használva emberi beszédet imitál, és igyekszik életszerű beszélgetésbe elegyedni bárkivel. A csapat kifejezetten arra használja az öntanuló robotot, hogy kéretlen telemarketingesek hívásaira válaszoljanak, és olyan sokáig tartsák a vonalban az idegesítő hívót, ameddig csak lehetséges. Ezzel értelemszerűen az a céljuk, hogy a telefonszámokat trükkösen megszerző, az esetek 99 százalékában csak zavaró hívásokat bonyolító cégek ne bonyolítsanak semmilyen forgalmat, mivel az ügyintézőik tudtukon kívül robotokkal beszélgetik el az időt, akik persze végül értelemszerűen nem vesznek semmit.

A robot szabad fordításban az Ox-Gut McGee nevet kapta - a szójáték magyarra lefordíthatatlan, de az ökör-ideg jelentést arra szokták használni, amire mi az "olyan vastag a bőre, mint a rinocéroszé" szólást. Az alábbi videóban a robot jelenlegi verziójának legelső beérkező hívását halljuk, ami ráadásul teljesen véletlenül még az idegesítő hívások között is kifejezetten pofátlan típus. A telefonáló nő hallhatóan arra igyekszik rábeszélni a bepalizott ügyfeleket, hogy ha egy kis kezelési költséget és előleget befizetnek, akkor egy utazási irodánál 2600 dolláros ajándék számlát nyitnak nekik.

Innentől jöjjön a videó, amihez azért alapvető angoltudás nem árt. Kiemelnénk az olyan gyöngyszemeket, mint amikor például az emberhangon beszélő mesterséges intelligencia úgy csinál, mintha otthon kiabálna valamilyen családtagjával, hogy tele van hangyával a lakás. Pont az ilyen emberi momentumok miatt aztán a hívó majdnem negyed órán át észre sem veszi, hogy nem egy emberrel beszélget, és bőszen hitegeti, hátha sikerül kicsalnia tőle némi pénzt. A Jolly Roger prímán végzi a dolgát, kíváncsiak vagyunk, mikor lesz belőle olyan verzió, ami a legrosszabb pillanatokban telefonáló rokonokkal vagy épp főnökökkel beszélget helyettünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.