Hirdetés

Készül a mini robot, ami a testünkön belülről gyógyít



|

Sci-fi könyvekben és filmekben már régóta szerepelnek hasonló ötletek, de most már valóban dolgoznak az apró, gyógyító roboton.

Hirdetés

1966-ban hihetetlenül előremutatónak számított a Fantasztikus utazás (Fantastic Voyage) című sci-fi, amelyben orvosokat miniatürizáltak, majd egy apró "tengeralattjáróban" beinjekciózták őket egy halálos beteg ember testébe, hogy a véráramon és egyéb tekervényes járatokon át jussanak el a károsodott szervig és belülről gyógyítsák meg azt. Hasonló ötletet fogalmazott meg a már jóval könnyedebbre vett Vérbeli hajsza (Innerspace) is 1985-ben.

Hirdetés

Ezek persze még a fantázia eszközeivel operáltak (hopp, milyen kiváló szó ez ide), viszont egyre-másra jelentek meg olyan jövőképek is, amelyekben nanotechnológiával készült apró robotokra bíznák a gyógyítást: ezeket ugyanúgy fecskendeznék az emberekbe, mint bármilyen más gyógyszert, majd az önjáró minigépek szépen elvégzik feladatukat, végül pedig vagy feloldódnak a szervezetben, vagy "természetes úton" távoznak.

Nos, nanotechnológia már létezik, de arra azért még nem igazán került sor, hogy ilyen méretben működő számtógépeket készítsenek, amelyek ilyen bonyolult feladatok megoldására képesek. Viszont a Georgia Tech legalább már közel jár a dologhoz a jelenleg is fejlesztett mikro-robotjával.

Ha nem is nanobot, de a kutatók által előállított apró robot nagyjából egy homokszem méretében készült el, méghozzá egy speciális 3D nyomtatási technológiával, a multi-foton litográfiával, amely pont abban segít, hogy ilyen hihetetlenül apró méretben is pontos nyomatok készülhessenek. Mozgatási energiáját a környezet vibrációival "táplálja" - ezt jelenleg egy piezoelektromos készülék, de akár egy szimpla hangszóró is biztosíthatja.

A fejlesztés persze egyelőre csupán laboratóriumi környezetben működik, de a tervek szerint az ilyen apróságok nem egyenként, hanem "rajokban" lesznek képesek a testen belül a célhoz érni és betegségeket gyógyítani - például érelzáródásokat, daganatokat megszüntetni, valamint gyógyszereket pontosan célba juttatni. Hogy erre mikor kerül sor, az persze jó kérdés, de az, hogy már a méretezés fázisán sikerrel túljutottak a fejlesztők, egy kifejezetten jó hír.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.