Hirdetés

Meg is kóstolja a saját rántottáját a Cambridge-i Egyetem robotja



|

Az ízlelés imitálása jelentős áttörés a konyhai robotok fejlesztésében.

Hirdetés

A jelek szerint az őszi szezonnal nemcsak a nagy technológiai cégek termékbejelentései pörögtek fel, de az egyetemi robotfejlesztésekkel kapcsolatos hírek is: nemrég az Oregoni Állami Egyetem 100 méteren sprintelő Cassie-jére és a Cornell elképesztően apró hangyabotjára csodálkozhattunk rá, most pedig itt egy gépi szakács, aki még meg is kóstolja a saját főztjét.

A találmánnyal a Cambridge-i Egyetem mérnökei álltak elő, akik úgy vélik, hogy ez a technológia még nagyon hasznosnak bizonyulhat a konyhai folyamatok automatizálása során. 

Az alábbi videóban látható robot képes összeütni a saját omelettjét, majd érzékelni az elkészült étel sósságát, illetve egy sor összetevőt a rágás különböző fázisaiban. Ennek eléréséhez a Cambridge-i Egyetem tudósai egyetlen szenzort használtak, az ételt pedig egyre jobban összemixelték, hogy imitálják a nyelés előtt lezajló folyamatot.

Grzegorz Sochacki, a mérnökcsapat egyik tagja a The Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy ha a robotokat az ételek előkészítésének különböző fázisaihoz szeretnénk használni, fontos, hogy azok az emberi szakácsokhoz hasonlóan "kóstolót" tudjanak venni, mintegy ellenőrizve a folyamat sikerességét.

Hirdetés

A Cambridge-i robotot a paradicsomos rántotta 9 különböző variációjával trenírozták, a rágás 3 eltérő fázisát szimulálva. A tudósok azt remélik, hogy későbbiek során az egyéni preferenciákhoz tudják igazítani az érzékelőt, így az a felhasználójának kedve szerint döntheti el, hogy egy adott étel elég sós, édes vagy olajos-e.

A kísérlet során az egyetemi csapat a háztartási eszközöket gyártó Bekóval dolgozott együtt, a cég pedig úgy gondolja, hogy a technológia a jövőben nemcsak a nagyobb étteremláncokban, de az otthonokban is komoly szerepet játszhat a konyhai munka megkönnyítésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.