Hirdetés

Meghalt Longcat, az egyik legismertebb mém-macska



|

Az eredetileg Shiroi névre hallgató fehér macska 18 évet élt, és bár valószínűleg fogalma sem volt róla, a weben igazi kultusz nőtt ki körülötte.

Hirdetés

Hogy mit keres egy macska a PC World hírei között? Egyrészt bocs, de macskáknak bárhol, bármikor helye van. Másrészt pedig a közkeletű vélemény szerint az internetet igazából a macskák fotók, gifek és videók hajtják előre, az összes többi tartalom a vállalati cloudtól a felnőtt oldalakig sokadlagos.

A macskák webes népszerűsége olyan szinten begyűrűzött, hogy kitermelt egy csomó "macskacelebet", elég csak a nemrég szintén macskamennyországba távozó Grumpy Catre gondolni. Bár sok gazdi direkt rá is játszik, hogy nagy látogatottságú instaoldalt és akár pénzkereseti forrást is gründoljon saját macskája köré, vannak olyan példányok is (mármint macskák és nem gazdák), akik akaratlanul, esetleg egy véletlenül elkapott fotó vagy videó miatt lettek híresek.

Hirdetés

Ilyen volt a Longcat néven elhíresült fehér állat, aki valójában japánban élt és eredetileg Shiroi névre hallgatott. Hírnevét egyetlen képnek köszönheti, amelyen megemelik a hóna alatt fogva, és ebben a pozícióban szokatlanul (és kissé komikusan) hosszúnak tűnik. A napokban viszont sajnos 18 éves korában meghalt, ahogy ezt gazdája is megerősítette Twitteren, és persze rengetegen továbbosztották más nyelvekre is lefordítva a japán eredetit.

Longcat egyébként csak így felemelve tűnt hosszúnak, egyébként fejétől a tappancsáig 65 centis volt: ennél vannak jóval nagyobb testű házimacska-fajták is, de tény, hogy a fehér mémmacska alkatra nézve valóban elég nyúlánkra sikerült, amire a jókor elkapott fotó erősített rá igazán.

Az eredeti képből először a 4chan oldalon lett szenzáció 2005 környékén, ekkor újabb nevet is kapott a rajongóktól, a Nobiiru és Nobiko japán szavakat használták sokan, ami nyújtást, megnyúlást jelent. Ezen kívül az önjelölt Photoshop-művészek rávarázsolták a lehető legkülönfélébb képekre, például történelmi témájú festményekre, űrben készült fotókra és akár üzleti diagramokra is.

Később a kedvelők elkezdték "továbbírni" Longcat sztoriját, igazi kis univerzumot építve köré: megalkották fekete "ősellenségét" Tacgnol néven (tessék csak fordítva elolvasni), és egy vicces mítoszt raktak össze, ahol a fehér és fekete macska-istenség hosszú háborúja egészen a Catnarök nevű apokaliptikus eseményig tart.

Természetesen máris elárasztották a Twittert és egyéb közösségi oldalakat a különféle búcsúzó montázsok és egyéb alkotások:

Most viszont amellett, hogy az internet elveszítette egy ikonikus mémjének ihletőjét, talán a legfontosabb az, hogy meghalt egy valódi macska, valahol Japánban. Remélhetőleg azok, akik mindenféle vicces mémekkel búcsúznak tőle, erre is gondolnak. Jó utat, Shiroi!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.