Hirdetés

Napi büntetés: semmi nem olyan szomorú, mint a harsonát fújó robot zenéje



|

Ahogy a tavalyi évben, úgy a mesterségesen előállított "harsonavirtuózon" sem működik minden úgy, ahogy kéne, a belőle kicsikart hang viszont remek himnusza lehetne 2020-nak.

Hirdetés

A robotok öntudatra ébredése és az emberiség leigázása valószínűleg még nem következik be egyhamar, de a technológia fejlődése azért rejt magában veszélyeket. A gyártósorok mellett már most rengetegen vesztették el az állásukat, mert az automatizált rendszerek jobban, hatékonyabban és gyorsabban dolgoznak. A zenészeknek, legalábbis a harsonásoknak azonban egyelőre nem kell azért aggódniuk, hogy egy gép veszi át a helyüket.

A svéd Chalmers University of Technology diákjai még tavaly májusban próbáltak meg létrehozni egy olyan robotot, mely MIDI-vezérlés alapján képes bármilyen dallamot lejátszani. A szerkezetet RoboTrombo névre keresztelték, és kezdetben kifejezetten ígéretesnek tűnt. Sikerült megoldani, hogy levegő áramoljon át a hangszeren és a tolócső mozgatásához is ideális körülményeket teremtettek.

Hirdetés

Aki azonban próbált már trombitán vagy egyéb rezes hangszeren játszani, az pontosan tudja, hogy azokba nem elég egyszerűen belefújni - mint például egy furulyába -, hogy megszólaljanak. Hogy ezekből dallamot csikarjunk ki, komplex ajakmozgásra van szükség, melynek előállításával a RoboTrombo mérnökeinek is meggyűlt a baja.

Az emberi száj helyettesítésére végül... nos, egy felnőttekre optimalizált erotikus játékot találtak. A szilikonból készült segédeszköz azonban csak részben volt képes betölteni funkcióját, így a harsonából kicsikart hangok sem szépnek, de még csak szexinek sem nevezhetőek...

Aki esetleg kíváncsi arra, hogy hogyan készült a RoboTrombo, azoknak az alkotók egy magyarázó videót is közzétettek, tehát a svédi diákok hibájából tanulva, bárki megpróbálkozhat egy működőképes darab létrehozásával. Talán több sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.