Hirdetés

VR headsetet kapnak az orosz tehenek



|

Nem, egyáltalán nem elírás a cím: a technológiát a derék állatok stresszkezelésére használják. Mondjuk tényleg jobb, mint a pancsolt vodka.

Hirdetés

Az orosz Földművelési és Élelmezési Minisztérium közleménye szerint az ország egyik állattenyésztő telepén azzal kezdtek kísérletezni, hogy a tehenek számára komfortosabb környezetet építsenek ki. Mivel a pálmafás, trópusi környezet kevéssé jöhetett számításba, és esélyesen azt is elvetették, hogy kifejlett bikák szerenádozzanak nekik egyenként, a jóravaló gazdák kitalálták a tutit: majd a virtuális valóság segít.

Hirdetés

Épp ezért a Moszkva Ramenszkij negyedében található RusMoloko farm teheneire terveztek egy olyan VR headsetet, amelynek rögzítő pántjai az állatok fejére passzolnak, majd pedig leprogramoztattak egy olyan virtuális környezetet, amelyen nyári mezőn érezhetik magukat.

A tehenek ilyetén kényeztetése persze nem úri passzió, azt már több kísérletben is igazolták, hogy amennyiben az állatok kényelmes környezetben vannak és jól érzik magukat, növekszik a tejhozamuk is, valamint ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben, mintha depressziósan álldogálnának málladozó karámrudak között. Mondjuk így is málladozó karámrudak között állnak majd, csak ehelyett valami sokkal szebbet látnak.

Az első tesztek szerint egyértelműen boldogabbak lettek a virtuális világra csatolt tehenek, bár persze jó kérdés, hogyan is sikerült mindezt kideríteni. A tejhozamra gyakorolt hatást viszont csak hosszabb kísérleti időszak tudja igazolni, szóval erre még várni kell. Mindenesetre azért másodszorra belegondolva az egészbe ez kissé olyan, mint egy haszonállatokra kifejlesztett Mátrix - lehet, hogy már megszületett a kis Neo boci is, aki majd kitör a virtualitás rabságából és megküzd a való világban élő tejmogulokkal. De persze az is lehet, hogy meghackeli a rendszert, és a teljes csorda nekiáll tejelés helyett dübörgő elektronikus zenére Beat Saber-ben kaszabolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.