Hirdetés

Röhejesen olcsó lesz a világ legnagyobb napelem-farmja



|

2022-ben kezdhet áramot termelni az Egyesült Arab Emírségekben épített Al Dhafra napelem-farm, amely szinte aprópénzbe kerül, mégis sokat tud.

Hirdetés

Míg a világ egyes részein (khm) még mindig az atomenergiára esküsznek, máshol igyekeznek minél erősebben a megújuló energiaforrásokra átállni a villamosáram-termelésben. Az Egyesült Arab Emírségekben most elkezdték megépíteni a világ legnagyobb napelem-farmját: az Al Dhafra Solar PV nevű létesítmény két év múlva már munkába is állhat, és kifejezetten jó mutatókat ígér.

Hirdetés

A francia és kínai cégekkel együttműködésben készülő "naperőmű" összesen 2 GW kapacitásra képes, amellyel nagyjából 160 ezer háztartás teljes áramszükségletét fedezni tudják anélkül, hogy ehhez bármilyen fosszilis energiaforrást kellene használni. És most jön a lényeg: az egész beruházás hihetetlenül olcsó, egy kilowattórára vetítve mindössze 1,35 centbe, tehát kevesebb mint 4 és fél forintba kerül.

Azért azt érdemes hozzátenni, hogy az arab ország erőteljes helyzeti előnnyel indul, hiszen ott kifejezetten magas a napos órák száma évente, ráadásul a sziklás-sivatagos környezet miatt eleve nagyon sok földterület áll kihasználatlanul, tehát a szükséges helyet nem valamilyen mezőgazdasági vagy egyéb téren hasznosítható földből kell kikanyarítani.

Az Egyesült Arab Emírségek a napelemek "nagyüzemi" használatában egyébként is élen jár, hiszen övék a világ mostani legnagyobb napelem-farmja is. A Noor Abu Dhabi 1,18 GW kapacitással üzemel és körülbelül 90 ezer háztartás energiáját biztosítja. A váltás fontosságának megértéséhez elég annyi, hogy ez a farm évente megspórol egymillió tonna széndioxidot, ami a hagyományos áramtermelő módszerek esetén a levegőbe kerülne, ez pedig annyi, mintha egyik pillanatról a másikra 200 ezer autó állna le teljesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.