Hirdetés

Történelmi képeket töröl a Facebook, mert szerinte uszítóak



|

Most épp egy közismert és népszerű önjelölt restaurátort vegzál a Facebook szerzői jogok megsértése miatt, de nem először lő mellé az oldal algoritmusa.

Hirdetés

Olga Shirina mindennapi munkája mellett hobbiként foglalkozik azzal, hogy fekete-fehérben készült történelmi fotókat színez ki valósághűen és ezeket megosztja közösségi oldalakon. Az aprólékosan és műgonddal elkészített képeket több mint 45 ezren követik, de Shirina nemrég arról írt, hogy legújabb alkotásait már nem meri közzétenni, mert attól fél, a Facebook végleg letiltja a fiókját az elmúlt időszak ideiglenes felfüggesztései után.

Hirdetés

A többek között politikai és világháborús felvételekre szakosodott orosz Photoshop-mágus Klimbim néven publikálja a képeket, amelyek mindegyikén hosszú órákon keresztül dolgozik. Elmondása szerint utánajár annak, milyen színűek lehettek eredetiben egyes ruhadarabok, épületek és egyéb elemek, hogy minél valósághűbben tudja visszaadni az egykori jeleneteket.

Aztán tavaly először Instagram-fiókjára kapott egy figyelmeztetést, mely szerint tiltott önkényuralmi jelképeket illetve vitatott ideológiával kapcsolatos tartalmakat tett közzé, és tartózkodjon további hasonlók posztolásától, ezzel ugyanis akár fiókját is megszüntethetik. Hiába próbált reklamálni azzal, hogy történelmi dokumentumokról van szó, a későbbiekben további képeit törölték Instagramról és Facebookról is hasonló indoklással, majd pedig megtörtént fiókjának első ideiglenes felfüggesztése: ekkor egy olyan képre hivatkoztak, amelyen ukrán területen harcoló német katonák láthatóak - azonban egyetlen önkényuralmi jelvény, politikus vagy egyéb ideológiai jelentésű tartalom nincs rajta. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor még jóváhagyták a fellebbezést, azóta viszont újabb és újabb esetek következtek.

Legutóbb május elején kapott három nap tiltást, akkor annak a híres fotónak az utánszínezett változatáért, amelyen szovjet katonák Berlin elfoglalása közben kitűzik a vörös zászlót a Reichstag tetejére. Most Shirina azt írja, új platformokat kell találnia a megosztásainak - ezek Flickr-en is elérhetők, de már létrehozott egy WordPress oldalt azért, hogy ezen jelentesse meg újabb műveit - attól tart ugyanis, hogy a sok ideiglenes tiltás után konkrétan teljesen megszüntetik a fiókját és elvágják a közösségi világtól.

Nem ez az első, amikor a Facebook kifejezetten furcsán kezeli saját irányelveit: tiltott már le reneszánsz festményt, rokokó szobrot és ógörög domborművet is azért, mert pornográfnak tartotta, de az is nagy felháborodást váltott ki, amikor épp az antiszemitizmus és a holokauszttagadás ellen küzdő Anne Frank Központ tett közzé egy képet egy náci koncentrációs táborról, amit a közösségi oldal algoritmusa villámgyorsan eltüntetett, mondván, gyűlöletkeltésre alkalmas. Az ehhez hasonló gyakorlat mostanában azért is kifejezetten visszás a Facebook részéről, mert közben Mark Zuckerberg épp látványosan fejet hajtott az uszító üzeneteket posztoló Donald Trump előtt, amiért még a közösségi oldal saját alkalmazottai is virtuális sztrájkba kezdtek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.