Hirdetés

A gyerekeid digitális biztonsága rajtad múlik!



|

Ma már egyre több lurkó használ digitális és okoseszközöket, ezért a szülőknek alaposan fel kell készülniük az online biztonsági kockázatokra, és meg kell ismerniük a lehetséges megoldásokat.

Hirdetés

Azokban a családokban, ahol kisebb - jellemzően 5-10 év közötti - apróságok vannak, az apák és az anyák jól ismerik az okostelefon vagy táblagép életmentő szerepét, ha a kicsik lefoglalásáról van szó. Persze nem túl egészséges, ha a gyerekek napestig a képernyőt bámulják, de mértékkel alkalmazva a digitális tartalmak segíthetnek a kreativitás vagy más készségek fejlesztésében. A digitális technológiák pedig más téren is megkönnyíthetik az ősök életét, elég csak az okostelefonról vezérelhető bébiőrökre, gyerekfigyelő kamerákra gondolni, de ma már egyre több ifjonc csuklóján jelennek meg a kifejezetten kiskorúaknak fejlesztett okosórák is, amelyek segítségével a szülők mindig tudhatják, hogy merre van a csemetéjük, sőt ha kell, akár egy gombnyomással kapcsolatba is léphetnek velük.

Hirdetés

Az internetre csatlakozó kütyük tehát lehetnek nagyon hasznosak, ugyanakkor van egy komoly árnyoldaluk, amelyre nem mindenki fordít kellő figyelmet, ez pedig az online biztonság kérdése. Még napjainkban sem ritka az olyan szülő, aki saját eszközeit vagy különféle online felhasználói fiókjait sem védi rendesen, ezzel pedig nemcsak saját magát teszi ki felesleges és elkerülhető kockázatoknak, hanem akár a legkisebbeket is.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha okoseszközöket adsz a gyerek kezébe, vagy ha internetre csatlakozó eszközöket telepítesz a lakásba, különösen a kiskorúak által is használt helyiségekben.

Virtuálisan se hagyd nyitva a gyerekszoba ajtaját!

Senki sem örülne annak, ha gyerekeihez vadidegenek állítanának be az utcáról, sokan mégis gyakorlatilag beinvitálják az illetékteleneket a lakásba a különféle okoseszközökön keresztül. Ennek egyik oka - ahogyan az az évről évre megjelenő, leggyengébb, legrosszabb jelszavakat tartalmazó listákból kiderül -, hogy még ma is sokan faékegyszerűségű, különösebb erőfeszítés nélkül kitalálható jelszavakat (jelszo123, admin123 stb.) használnak az otthoni Wi-Fi-hálózat, rosszabb esetben pedig az okostelefonon is használt felhasználói fiók vagy Facebook-account védelmére. Sőt, az is gyakori, hogy egyetlen egy gyenge jelszóval védik minden eszközüket és digitális fiókjukat, ami azzal jár, hogy ha egy helyet feltörnek, vagy kiszivárog valahogyan a password, még csak hackernek sem kell lennie ahhoz a betolakodónak, hogy pillanatok alatt átvegye az irányítást mások digitális élete felett. 

A gyerekek megóvása érdekében pedig még fontosabb a tudatos védekezés. Igyekezz minden felhasználói fiókodat, Wi-Fi-kapcsolatot és hasonlót minél erősebb jelszóval védeni.

Az ideális annál erősebb, minél hosszabb, és minél többféle írásjelet - kis- és nagybetűk, számok, nem alfanumerikus karakterek - tartalmaz, és minél nehezebb kitalálni találgatással vagy némi utánajárással. Tehát nem jó választás, ha a jelszó a család kutyájának a nevét vagy épp a születési dátumodat tartalmazza. Ez persze egy kis kényelmetlenséget jelent, de visszatérve a feljebb megfogalmazott állításhoz, a lakás ajtaját is sokkal egyszerűbb lenne tárva-nyitva hagyni, könnyen belátható azonban, hogy ez nem vezetne sok jóra. Ha pedig már erős jelszavakat használsz, arra is legyen gondod, hogy bizonyos időközönként (néhány havonta) cseréld is azokat, hogy megnehezítsd a kiberbűnözők dolgát.

Ugyanilyen fontos, hogy minden, a család által használt, internetre csatlakozó eszközön rendszeresen frissítsd a gyárilag telepített szoftvert, mivel ez a legjobb módja a biztonsági rések kikerülésének. Bár általában drágábbak, a különféle digitális kütyük esetében érdemes a megbízhatóbb, jól ismert márkaneveket választani, már csak azért is, mert a nagyobb cégek jellemzően sokkal hamarabb reagálnak, ha kiderül, hogy valamelyik termékük biztonsági szempontból problémás. Az obskúrus, kisebb cégek által fejlesztett "okos-" eszközök védelme ugyanis sokszor rossz viccnek sem tekinthető, sőt előfordul, hogy olyan szoftver kerül rájuk, amelyet innen-onnan összevadászott kódsorokból tákoltak össze, ilyenkor pedig esély sincs rá, hogy idővel frissítsék vagy legalább a biztonsági réseket betömjék.

Mivel pedig ma már lassan egy tisztességes fogkefét sem adnak el internetcsatlakozás és nagy felbontású kamera nélkül, arra is érdemes gondolni, hogy sajnos a kamerán keresztül nemcsak a távolban élő nagyszülők vagy a barátok leshetnek be az életünkbe, hanem bizony rosszindulatú vagy sötét szándékú idegenek is.

Itt kell megemlítenünk a Shodan nevet viselő keresőoldalt, amely kifejezetten a gyengén vagy sehogyan sem védett okoseszközök felkutatására alkalmas, és mint ilyen, valódi aranybánya a kiberbűnözők és a pedofilok számára. Utóbbiak szándékait talán nem kell részletezni, azt azonban nem árt tudni, hogy a lakásban működő okoseszközöket nemcsak azért lehet eltéríteni, hogy utánad kémkedjen vele valaki, hanem a kütyükben működő számítógépek kapacitását felhasználva akár túlterheléses támadást is indíthatnak különféle célpontok ellen, vagy a te pénztárcád kárára bányászhatnak kriptovalutát a saját zsebükre.

A táblagépek, telefonok, laptopok kamerájának letakarása is pofonegyszerű és nem túl drága megoldás: a legtöbb modellhez kaphatóak univerzális takarók, de akár egy matricával vagy egy öntapadós papírcetlivel is elejét veheted, hogy illetéktelenek kémkedjenek a gyerekeid után.

Digitális felvilágosítás - nem lehet elég korán kezdeni

A felelős szülők a megfelelő pillanatban előhozakodnak a virágok és a méhecskék kapcsolatával, napjainkban azonban már az online világ veszélyeiről is fontos felvilágosítani a kicsiket. Közhelyszámba megy, hogy a kiskorúak általában jobban kezelik a digitális eszközöket, mint a szüleik, de talán 2021-ben a kisgyerekes anyukáktól-apukáktól is elvárható, hogy legalább annyira értsenek a kütyük kezeléséhez, hogy a legfontosabb veszélyekről és csapdákról tájékoztatni tudják a család legfiatalabb tagjait. Ehhez kiváló segítséget és támaszt nyújt az online biztonsági szoftvereket fejlesztő ESET kifejezetten ebből a célból létrehozott weboldala, ahol külön szülőknek szóló cikkeket és gyerekeknek szóló videós tartalmakat, játékokat is találni, a legkisebbektől akár a tinédzserekig.

Ahogyan azt magyarázzuk el a kicsinyeknek, hogy ne álljanak szóba az utcán idegenekkel, úgy lehet velük elbeszélgetni arról is, hogy a digitális világban sem szabad mindenre rákattintani, és akárkinek megengedni, hogy a kamerán keresztül betekintést nyerjen az életünkbe.

Ez kiváló apropó arra, hogy elbeszélgessünk a csemetékkel olyan témákról, mint az online zaklatás, azaz a cyberbullying, a különféle játékokba aljas módon beépített, mikrotranzakciós megoldások - ami különösen akkor lehet veszélyes, ha a gyerekek anya-apa telefonján nyomkodják a játékokat -, de a megtévesztő, adathalász (phishing) célú kamu weboldalak felismerését is érdemes megtanítani a legkisebbeknek. Ugyanitt érdemes beszélni az álhírek jelenségéről is, amelyhez szuper eszközöket nyújt az Idea Alapítvány, akik elsősorban tanároknak kínálnak erről tartalmakat, de felelős szülőknek is érdemes átböngészni az online tananyagokat például a trollok kezeléséről vagy a rejtett reklámok kiszúrásáról. Innen indulva pedig közösen kialakíthattok egyfajta családi biztonsági protokollt, amit követve a kicsik is biztonságosan netezhetnek. Például beszéljétek meg, hogy mindig kérdezzen, mielőtt lekattintana egy-egy linket, a felnőttek eszközeit használva ne lépjen be bizonyos applikációkba, ami pedig még fontosabb - és sajnos sok szülő nem törődik ezzel -, hogy a 13 évnél fiatalabb gyerekek számára ne regisztráljatok saját felhasználói fiókot Facebookon, Instagramon vagy épp YouTube-on, mert sosem tudhatjátok, mikor kerül a szemük elé valami olyan tartalom, amit nem feltétlenül mutogatnátok nekik.

Ezzel párhuzamosan a nagyszülőket is érdemes kiképezni az online világ veszélyeiről, amivel két legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt ők maguk is biztonságosabban böngészhetnek az interneten - sok online csalás, például a hírhedt "unokázós" csalások egy része kifejezetten az IT-ban kevésbé jártas, hiszékenyebb idősekre utazik -, másrészt akkor is nyugodt lehetsz, ha épp a nagymama-nagypapa vigyáz a gyerekeidre.

A fentiek fényében triviálisnak tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő digitális biztonsági szoftverek alkalmazását sem.

Erre az ESET díjnyertes online biztonsági megoldását, az ESET Internet Security szoftvercsomagot ajánljuk, amely a vírusvédelem mellett számos extra - például "Szülői felügyelet", "Webkamera-védelem", "Adathalászat elleni védelem" és "Lopásvédelem" - funkcióval biztosítja a nyugodt internetezést. Az ESET Internet Security képességeit az internetes bankolási tranzakciók védelmét tekintve is nívós szakmai díjakkal ismerték el, ráadásul ennél a szoftvercsomagnál a legalacsonyabb a téves riasztások száma is. A próbaverziót 30 napig ingyenesen lehet tesztelni, az ESET weboldalán pedig 50 százalékos diákkedvezménnyel is hozzájuthatunk a licenchez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.