Hirdetés

Ami a macOS-nek a MacBook, az a Windowsnak a Surface



|

Megvizsgáltuk, mire is képes a Microsoft sajátgyártású, mégis megfizethető laptopja, a Surface Laptop Go.

Hirdetés

Ember legyen a talpán az, aki el tud igazodni a középkategóriás laptopokok széles kínálatában, ajánlatok százai záporoznak az emberek feje felé. Mégsem egyszerű feladat közöttük kiemelkedő modellt találni, a legtöbb ilyen nootbook belesüpped az átlagba, és gyakorlatilag semmilyen komoly előnyt nem tud villantani. A hosszan keresgélés mellett nyilván opció lehet a prémium ultrabookok árkategóriáját is megcélozni, de nem mindenki akar MacBookra váltani. 

Nem lehetetlen azonban igazi kis gyöngyszemekre bukkanni, erre remek példa a Microsoft első, megfizethető árú notebookja. Régóta várt újdonság ez, mivel eddig szinte kivétel nélkül csak az abszolút prémium kategóriában mozgott a Surface termékcsalád, most viszont kiderült, a középkategória is nagyon jól áll neki.

Hirdetés

Hardver és szoftver, kéz a kézben

A hardvertervezés és -gyártás már ezelőtt sem volt idegen a Windows atyjától, például a perifériák terén komoly sikereket ért el a Microsoft a Sidewinder és IntelliMouse termékekkel. A Surface Laptop Go azonban egy egészen új megközelítése a számítógépeknek a Microsoft részéről, ugyanis ez egy elérhető árazású, középkategóriába pozicionált gép, amely szélesebb kör számára elérhető, mint a 700-800 ezer forintos prémium modellek. De nem csupán árfekvése és különc külseje miatt érdekes a Surface laptop.

Ennél a gépnél ugyanis teljesül, hogy nem csupán a hardvert, de az operációs rendszert és számtalan szoftvert is egy és ugyanazon cég tervezte és gyártotta, méghozzá a Microsoft.

Ezt sokan hiányolják a Windows világából, a Surface-ek előtt egyedül az Apple kínált komplett megoldást, vagyis amikor a hardvert és a rendszert is ugyanaz a cég szállítja. Persze a Windows ettől még egy nyitott, más PC-gyártók számára is elérhető rendszer marad, ám jogos a remény és elvárás, hogy egy Surface-en úgy működik a Windows 10, ahogy azt tervezői megálmodták.

Első pillantásra megakad az ember szeme a Surface Laptop Go kijelzőjén (bár természetesen az alumínium fedlap és csuklótámasz is megérdemli az elismerő pillantásokat), ez ugyanis nem a megszokott 16:9-es, hanem 3:2-es képarányú, amely munkára, tanuláshoz, webezéshez ideálisabb, mint a széles vászon.

Ebből következik, hogy a felbontás sem full HD, hanem ennél valamivel kisebb: 1536×1024. 12,4 colos méretről beszélünk, emiatt pedig éles a kép, nem pixelesedik, nem zavaró. A felhasznált panel pedig kiváló minőségű, fényereje jó, és színhűségére sem lehet panaszod. A HDR sajnos hiányzik, és a frissítés is csupán 60 Hz-es (ne feledjük, eznem gamergép), ám a fényes üvegbevonatból kitalálható, hogy érintésérzékeny (stylustámogatás nélkül), ami a Windows 10-nél jól kihasználható.

Szívós jószág

A szokatlan arányú gép rendkívül masszív: nem hajlik, nem recseg, a zsanérnak nincs holtjátéka, becsukáskor a fedlap tökéletesen illeszkedik. Az alumínium fedlap és csuklótámasz mellett a 30 százalékban újrahasznosított alapanyagból készült, kompozit polikarbonát gépházat üvegszállal erősítették meg, így tartható volt az 1,1 kilogrammos tömeg.

A billentyűzet is egészen egyedi, de éppen ettől nagyszerű. A drágább Surface-eknél és ThinkPadeknél rövidebb ugyan a gomblenyomás útja, mindössze 1,3 mm-es, taktilis tulajdonságait azonban nagyon jól eltalálták: a gépelés egyszerre gyors és halk. Az elrendezés is ideális: bár a kurzormozgatók zsúfoltak, nincs osztott gomb, és a szögletes gombsapkák mérete, alakja is nagyban elősegíti a könnyű és gyors gépelést. A ki-be kapcsoló gomb egészen meglepő módon a jobb felső sarokban található Del-billentyű bal oldalára került, ellenben integráltak bele egy Windows Hello-kompatibilis ujjlenyomat-olvasót, így valamivel laposabb, és felülete is eltérő.

Elsőre úgy gondoltuk, ez majd nagyon zavaró lesz, de miután a Del-gomb helye nem változott, a kikapcsológombot sem nyomogattuk akaratlanul.

Ami viszont hiányzott, az a háttérvilágítás: rendben, hogy ez egy megfizethető árú Surface laptop, de mégis jól jött volna a sötétben óriási segítséget jelentő világítás. A touchpad nagy méretű, és könnyen kattintható, de felülete nem üveg, ezért a súrlódás nagyobb, mint egy felső kategóriás notebook esetében. Zavarónak azért nem mondanánk, ráadásul a precizitással sem volt gondunk.

Az egyik fő indok, amiért középkategóriásnak nevezhető a Surface Laptop Go, a hardverkonfiguráció, amelyre épül. A gép szíve egy 10. generációs Intel Core i5-1035G1 processzor. A négy CPU-mag egyidejűleg akár nyolc programszállal is képes megbirkózni, az 1 GHz-es órajel pedig senkit se ijesszen meg, a Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz-ig is fel tud felpörögni.

A Surface Laptop Go számítási teljesítményével nem is volt különösebb gondunk, tökéletesen hozza azt, ami ma egy középkategóriás Intel Core-alapú notebooktól elvárható (sajnos AMD Ryzen 4000-alapú Surface Laptop Go nem érhető el), ugyanakkor az integrált G1-es Intel UHD Graphics GPU tényleg csak alapfeladatokra alkalmas, komolyabb 3D-s játékra senkinek sem ajánljuk. A processzorhoz kapcsolt 8 GB RAM is elegendő általános felhasználáshoz, de a tárhellyel szűkmarkúan bántak a tervezők.

Hárman párban

A legkisebb modell igazi különc. Ez a nagyjából 30-50 ezer forinttal olcsóbb konfiguráció három, igen fájdalmas kompromisszum árán született meg. A készülékház, a kijelző és a processzor változatlan, ám csupán 4 GB kapacitású a RAM, és egy 64 GB-os eMMC-modul a tárhely. Előbbi is fájdalmas, ám utóbbi nagyságrendekkel lassabb, mint az SSD, ráadásul az alaplapra forrasztották, emiatt nem cserélhető. Mindezek tetejébe a ki-be kapcsoló gombból hiányzik az ujjlenyomat-olvasó is, így ezt a legkisebb konfigurációt senkinek sem ajánljuk, a kompromisszumok nem érik meg a spórolást.

A közepes és a nagy kiszerelés között valójában csak a tárhely tekintetében tapasztalható eltérés: a kisebbik konfiguráció 128, a nagy pedig 256 GB SSD-vel szerelt. Méréseink igazolták, hogy M.2-es, NVMe SSD-ket építettek a gépekbe, ezek közepes olvasási és az átlagnál gyengébb írási teljesítményre képesek. Hosszadalmas keresgélés után sikerült ráakadnunk arra is, hogy 2230-as, M.2-es meghajtókról van szó, amelyeket akár a felhasználó is kicserélhet, ám a gép megbontása nagyon körülményes, és garanciavesztéssel is jár, ezért annak, akinek nem elegendő a 128 GB, valamint egy felhőtárhely, érdemesebb mindjárt 256 GB-ban gondolkoznia.

Mindegyiken alapértelmezetten a Windows 10 Home fut, méghozzá "S"-módban, ám ez pár kattintással átváltható teljes értékű rendszerré.

A gép bal oldalán egy Type-C-port fogad, amely ugyan nem Thunderbolt 3-vezérlőre kapcsolódik, de az USB protokoll mellett videokimenetként és töltőportként is használható. Igen, a Surface Laptop Go tökéletesen tölthető egy PD-kompatibilis Type-C-adapterrel, ami nagyon jó hír, ennek ára ugyanis töredéke a gyári töltőének.

Néhány prémium géppel ellentétben ezen a PC-n a Type-C mellett egy hagyományos Type-A USB-csatlakozást is találsz, ami nagyban megkönnyíti a kompatibilitást. A jackcsatlakozás sem hiányzik, ám HDMI-t vagy SD-kártya-olvasót sajnos nem kapott a Surface Laptop Go. A jobb oldalon mindössze a mágneses Surface Connect-portnak jutott hely, amelyen a mágneses töltőkábelt is csatlakoztathatod. Számtalan kiegészítőt támogat az egyedi, hosszúkás csatlakozó, ugyanis a Type-C USB-foglalattal megegyező adottságai vannak. A hálózatos részlegnél ne keress 4G-modemet és LAN-portot, a WLAN-vezérlő azonban az Intel már bizonyított, AX200-as modulja, így a Wi-Fi 6-kompatibilitás garantált.

Végül még a hangzásról is fontos szót ejteni. A Surface Laptop Góba Dolby Audio Premium hitelesítéssel rendelkező hangrendszer került, és valóban átlagon felüli a laptop hangzása, de komoly mély hangokat, telt hangzást azért ne várj egy ilyen kicsi PC-től. A dupla mikrofon ellenben jó minőségű, kevés zaj mellett tisztán kivehető lesz a hangod videochat közben.

A Microsoft anno legendás egereket, billentyűzeteket készített, és e jó szokásával mindmáig nem is hagyott fel. A Surface-hez is érkeztek kiegészítők, mégpedig színben és dizájnban passzoló egek (MS Arc Mouse, MS Modern Mobile Mouse, Surface Mobile Mouse, Microsoft BT Ergonomic Mouse), sőt billentyűzet (MS Designer Compact Keyboard) is. Emellett a Surface Connect-portra bármilyen Surface Type-C-dokkolót rákapcsolhatsz, így akár D-Sub-kimeneted és LAN-csatlakozásod is lehet. Szintén figyelmes kiegészítő a New MS Number Pad, amely zsinór nélküli (BT) numerikus billentyűzetet társít Surface laptopodhoz.

Mutatós társ a munkában

A Surface Laptop Go más, mint a többi, középkategóriás notebook. Külsejét, megépítését és anyaghasználatát tekintve eggyel jobb kategóriában is megállná a helyét, a masszív készülékházról pedig könnyű elhinni, hogy évek múltán sem fog széthullani kezeid között.

A kijelző alacsony felbontása miatt lehet ugyan fanyalogni, de ez csak papíron olyan fájdalmas, használat közben ekkora méretben elegendő, a 3:2-es képarányt pedig könnyű megszeretni. A processzor- és rendszermemória-választás sem rossz, a tárhely azonban indokolatlanul szűkös lett - a 128 GB még egy nagyobb felhőtárhellyel kiegészítve is kevés. Szintén hiányoltuk a billentyűzet-háttérvilágítást, és egy-két extra port (plusz USB, HDMI, kártyaolvasó) is hasznos lett volna. Ellenben a töltés elegáns és gyors, az akkumulátoros üzemidő átlagon felüli, és a hangzás is jobb, mint vetélytársaié.

Ha szeretnél stílusos, szokatlan külsejű notebookkal kitűnni a tömegből, a szűkös tárhelyet megoldod a felhőben vagy külső adattárolóval, és nem hiányzik a billentyűzet-háttérvilágítás, akkor a Microsoft Surface Gót neked találták ki.

Sajnos hazánkban egy kicsit magasabb az ára az ideálisnál (a 128 GB-os modell 310 ezer forintba kerül), de reméljük, ez hamarosan szelídül, és akkor tényleg nyugodt szívvel ajánlhatjuk majd a jelenleg kissé túlárazott, 256 GB-os változatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.