Hirdetés

Amikor az okoseszközök összefognak



|

A szedett-vedett okosotthon csak nyűg. Olyan rendszer lesz segítségedre, amelyben minden eszközt könnyedén összekapcsolhatsz. Mutatunk egy ilyet!

Hirdetés

Rengeteg apró kiegészítőre, érzékelőre és vezérlőre van ahhoz szükség, hogy kiépítsünk egy okosotthont, amelyben az alapfunkciók és a kényelmi extrák automatizálhatók. Ha ezeket véletlenszerűen, ár vagy elérhetőség alapján válogatod össze, a végeredmény az lesz, hogy minden egyes funkcióhoz külön-külön mobil applikációt kell telepítened, az összehangolt automatizálás pedig szinte megoldhatatlan feladat. Érdemes tehát olyan ökoszisztémát választanod, amelyben egyrészt megtalálod a szükséges eszközöket, másrészt a megfelelő szoftveres támogatás is adott ahhoz, hogy az okosotthon ne a nyűgről és a bonyodalomról, hanem a kényelemről és a biztonságról szóljon.

Hirdetés

Biztonsági tényező

Az okosotthon egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy nagyobb biztonságot érhetsz el vele. Ennek legfontosabb eszköze a kamera, amelyre több helyen is szükség lehet, ezért a felhasználástól függően többféle modellt érdemes választani. Beltérre például ideális egy olyan típus, amelyet távolról is tudsz forgatni. A Tapo C200 például 360 fokban képes elfordulni és 114 fokban le, illetve felfelé is állíthatod. Ezáltal nem kell megküzdened az ultraszéles látószögű kamerák torzítási problémájával, miközben minden sarkot figyelemmel kísérhetsz otthonodban. Itt szintén fontos, hogy amikor otthon vagy, akár el is fordíthatod a kamerát, hogy még véletlenül se láthasson téged senki.

Kültéren az éjjellátás és az időjárás viszontagságaival szembeni ellenállás a legfontosabb tényező. A Tapo C310 amellett, hogy hidegben és melegben egyaránt megbízhatóan üzemel, nagyfelbontású videót rögzít akár teljes sötétségben is, köszönhetően éjjellátó képességének. Ez akár 30 méterig aktív, vagyis a kertet vagy a ház előtti területet is szépen lefedi.

Hamarosan elérhető lesz ennek újabb változata, a Tapo C320WS is, amely még fejlettebb optikát és szenzort tartalmaz, így éjjel is színesben láthatod a megfigyelt területet.

Legyen szó bármely kameráról, alapszolgáltatás, hogy eléred őket egyetlen mobil applikáción keresztül, sőt ez riasztani is tud, amikor a beállított területen mozgást érzékel. A rögzített videófelvétel ilyenkor azonnal elérhető az okostelefonon, és a Tapo-alkalmazáson belül ilyen eseményekhez más okoseszköz aktivitását is kötheted.

Kényelem és dizájn

Fontos eleme minden lakásnak a megfelelő világítás, amelynél érdemes okosizzókat és okos LED-szalagokat bevetni. A TP-Link ökoszisztémájában mindegyikre több variációt is találsz, ám van egy nagyon fontos közös tulajdonságuk. Akár RGB-s normál izzót, akár LED-szalagot választasz, nem szükséges drága vezérlőközpontot telepítened hozzá, sőt másik mobil applikációra sem lesz szükséged. A méretre vágható, alacsony fogyasztású, mégis nagy fényerejű Tapo L900-5 például ritkaság a rengeteg LED-szalag között, ugyanis nem egy silány távirányítóval kell vezérelned, hanem Wi-Fi-re kapcsolva egyenesen a TP-Link Tapo-applikációjából irányíthatod működését. A ki- és bekapcsolás mellett különféle effekteket állíthatsz be, sőt ha egy-egy színárnyalat vagy stílus megtetszett, azt külön profilba is elmentheted, hogy legközelebb egyetlen pöccintéssel aktiválhasd.

Az egész rendszer erejét akkor tapasztalhatod meg igazán, ha a szükséges komponenseket a Tapo-mobilappban össze is hangolod. Az "Intelligens műveletek" alatt előre beállított szcenáriók közül is választhatsz, mint például a hazaérkezés vagy az alvás, ha pedig valódi okosotthonérzést szeretnél, igazíthatod lakásod világítását az aktuális naplemente időpontjához vagy összekötheted Tapo-rendszeredet a digitális asszisztenseddel is (Amazon Alexa vagy Google Asszisztens).

Tapo C200 (9990 Ft)

Full HD felbontású, akár 360 fokban távolról, mobil applikáción keresztül is forgatható Wi-Fi-s kamera, amely éjjellátó üzemmóddal is rendelkezik. Képes riasztásra, microSD-kártyával bővítve pedig akár 16 napnyi mozgóképet is eltárol, ami bármikor visszanézhető.

Tapo C310 (18 999 Ft)

3 MP-s biztonsági kamera, amely a kültéri viszontagságoknak is ellenáll. Etherneten vagy Wi-Fi-n csatlakozik a hálózatra, észleli a mozgásokat, éjjel pedig 30 méterig ellát. Képes riasztani is mobil appon, illetve hang- és fényriasztást is aktiválhatsz rajta.

Tapo L900-5 (7490 Ft)

Wi-Fi-re kapcsolódó, önállóan bevethető, 5 méteres RGB LED-szalag, amelyet applikációval vagy digitális asszisztenssel távolról is vezérelhetsz. Támogatja a világítási effekteket, az egyéni beállítások elmenthetők, és a hosszát is tetszőleges méretűre vághatod.

Saját hálózat okosotthonodnak

Sokat hallani arról, hogy az okosotthon-készülékek hemzsegnek a biztonsági résektől. Nos, a TP-Link van akkora név a szakmában, hogy amennyiben biztonsági rést találnak egy-egy eszközük szoftverében, azt záros határidőn belül firmware-frissítéssel javítják. Ugyanakkor érdemes lehet az okoseszközeidnek egy másodlagos, vendég Wi-Fi-hálózatot is aktiválni, amely elszeparálva, párhuzamosan működik az otthoni hálózatod mellett. Erre ma már az összes TP-Link-router képes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.