Hirdetés

Az Asus Z690-es flotta: a prémiumtól a csúcsig



|

A vadonatúj Intel platform rengeteg modern szabványt hoz a PC-k világába, az Asus pedig ütős alaplapszériát épített a robusztus alapokra. Bemutatunk három belevaló Z690-es lapot.

Hirdetés

Forradalmi változásokat hozott a 12. Intel Core processzor-generáció, ám ehhez szükség volt a platform megújulására is. A vadonatúj LGA1700-as foglalathoz egy új chipkészletet is készített az Intel Z690-es jelzéssel, amely sok-sok modern funkcióval lett gazdagabb, ám ez még csak az egyik fele az újdonságoknak: az Asus mérnökei is rengeteg szolgáltatást adtak új alaplapjaikhoz.

Hirdetés

Az egyik legfontosabb a megfelelő tápellátás, amiben az Asusnak nagy tapasztalata van. A VRM, vagyis a feszültségszabályzó áramkör a processzorfoglalat körül helyezkedik el, és fontos tudni róla, hogy nem csupán a prémium komponensek, hanem a fázisok száma is meghatározza minőségét. Már a TUF Z690-Plus Wi-Fi D4 alaplapon is 15 fázisú, DrMOS-szal megtámogatott VRM-áramkör szolgálja ki a Core processzorokat, így a tuningra is lehetőséged nyílik, aminek esélyét tovább javítja, hogy a teljes feszültségszabályzót nagy méretű hűtőborda tartja hűvösen. A ROG Strix Z690-E 19-fázisú VRM-je ennél egy fokkal erősebb, a Maximus Z690 Hero pedig 21 fázisú szabályzóval várja, hogy a csúcsra pörgesd 12. generációs Intel Core processzorodat.

A DDR5 DIMM-foglalatok mellett természetesen mindhárom alaplapon PCIe 5.0-kompatibilis, megerősített SafeSlot kártyahelyet is találsz, ahogy az M.2-es SSD-helyeknél is elérhető a PCIe 5.0 szabvány, hogy amikor egy-két év múlva adattárolót váltasz (ekkor lesz elérhető PCIe 5.0 SSD), ne kelljen azért bánkódnod, hogy elavult az alaplapod. Szintén az adattárolók elegáns elhelyezésében segít a ROG Hyper M.2 kártya, amely nem csupán több SSD-t fogad, de a tökéletes hűtésről is gondoskodik.

Szintén nagyobb sebességre kapcsolt az Asus Z690 triója a hálózati kapcsolatok terén. A TUF-lapon a gigabites Ethernet-vezérlőt a két és félszer nagyobb sávszélességet kínáló 2,5 GbE szabvány váltotta, a két ROG-lapon pedig a 2,5 GbE LAN-vezérlő mellett már a legújabb, 6 GHz-es kapcsolatra is képes Intel Wi-Fi 6E modul található. Ez utóbbi a 6 GHz-es frekvencián is képes kapcsolódni a hálózati központhoz, és minden eddiginél nagyobb sávszélességet és stabilabb adatátvitelt garantál.

Még hosszan sorolhatnánk a szolgáltatások listáját, benne például a teljes körű ARGB LED-csíkok támogatásával, a vadonatúj kodekre épített SupremeFX hangmodullal vagy a tuninghoz elengedhetetlenül fontos segédfunkciókkal, ám ehelyett következzen a dizájn. Az Asus dizájnerei tapasztalt, és pontosan tudják, hogyan kell egy vérbeli ROG-alaplapnak kinéznie. A méretes hűtőbordák minden kritikus részt lefednek, miközben nagyon jól mutatnak, de sehová nem lógnak be, ahol zavarnák a szerelést vagy más komponenst. A rejtett világítás és a feliratok is úgy lettek elhelyezve, hogy egy edzettüveg-oldalú házban a lehető legjobban mutasson új alaplapod.

Végül a speciális alaplapszoftvereket kell megemlíteni, ezek ma már elengedhetetlenek egy modern PC-hez. Az Asus Armoury Crate egyesíti az összes szükséges vezérlőmodult, beleértve a világításvezérlést és a hűtés szabályozását. A tuningot is elindíthatod Windows alól, ám a ROG UEFI BIOS-ban minden eddiginél részletesebb overclockopciókat találsz, amelyekkel gyerekjáték minden csepp erőt kisajtolni PC-dből.

Funkciók, amelyekre régóta vártunk

Q-Release-gomb

Nem kell többé szenvedni a VGA-kártya kiemelésével: a Q-Release megoldás a kártyarögzítő gombot az alaplap külső szélére hozza ki, így sokkal kényelmesebb a szerelés.

Komplett MI-megoldás

Legyél akár a BIOS-ban, akár Windows alatt az Armoury Crate-ben, minden feladatnál elérhető egy mesterséges intelligenciát is bevető AI-mód, hogy kényelmesen és gyorsan lehessen csendes és tuningolt géped.

Asus Hydranode

Az erős PC komoly hűtést igényel, ám a sok ventilátor beszerelése rengeteg kábelezéssel jár. A forradalmi Hydranode segítségével láncba kapcsolhatod a ventilátorokat, miközben továbbra is egyesével szabályozhatod őket.

Az Asus Z690-es flotta tagjai: 

TUF Gaming Z690-Plus Wi-Fi D4 (122 600 Ft)

Adatok:

14+1 fázisú VRM-áramkör
2,5 GbE LAN + Wi-Fi 6
hátlapi USB 3.2 Gen 2x2 port
Aura Sync RGB háttérvilágítás az éleken

ROG Strix Z690-E Gaming Wi-Fi (149 000 Ft)

Adatok:

18+1 fázisú VRM-áramkör
2,5 GbE LAN + Wi-Fi 6E
ROG Hyper M.2 kártya
ALC4080 audiokodek prémium erősítővel

ROG Maximus Z690 Hero (229 990 Ft)

Adatok:

20+1 fázisú VRM-áramkör
2,5 GbE LAN + Wi-Fi 6E
ROG Hyper M.2 kártya
Dupla Thunderbolt 4 port
ROG SupremeFX ALC4082 audiomodul

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.