Hirdetés

Itt a jó idő – erre az öt dologra figyelj, ha elektromos rollerre pattannál!



|

Itt vannak az év első meleg napjai, és talán már elgondolkodtál azon, hogy elektromos rollerre pattanj. Mielőtt útnak indulsz, érdemes elvégezni néhány alapvető karbantartási feladatot.

Hirdetés

Az elektromos roller egy viszonylag egyszerű eszköz, amely hosszú ideig szolgálhat széleskörű karbantartás nélkül. Egyes alkatrészek érzékenyek az elhasználódásra, és ha alábecsüli az ember az ellenőrzésüket, akkor meghibásodhatnak, és feleslegesen bajba kerülhet. Mely konkrét alkatrészek igényelnek figyelmet? Erről kérdeztük a FixShop szakértőit.

A működő akkumulátor elengedhetetlen

Az első tavaszi túra előtt csatlakoztasd az akksit a töltőhöz, és nézd meg, hogy gond nélkül 100%-ra töltődik-e. Ezután teszteld, hogy a roller maximális hatótávolsága jelentősen csökkent-e. Például a várt 30 kilométer helyett csak 15 kilométert tesz meg teljes töltéssel.

Gyakorlati tipp: Téli tároláskor próbáld meg az akkumulátor töltöttségét 20-80% között tartani. Vigyázz, hogy ne érje el teljesen a nullát. Ha hosszú időn keresztül teljesen lemerül, elveszítheti kapacitásának jelentős részét.

Helyes tárolás

Télen olyan környezetben tárold a rollert, ahol nem túl hideg és nedves. A hideg hőmérséklet miatt az akkumulátor gyorsabban lemerül. A nedvesség az érintkezők korrózióját vagy a csatlakozó eltömődését okozhatja, ami azt eredményezi, hogy nem működik megfelelően.

Szakértői tipp: Ha az akkumulátor nem töltődik, vagy úgy érzed, hogy jelentősen csökkent a hatótávolsága, ellenőriztesd azt egy tapasztalt szakemberrel. Valószínűleg javításra vagy cserére lesz szükség.

Gumiabroncs állapota

A repedések vagy mély karcolások kopott futófelülettel kombinálva növelhetik a defektérzékenységet. A nem megfelelő futófelület rontja a tapadást, ami megkönnyíti a roller megcsúszását, és hosszabb féktávolsághoz vezet.

Ha úgy találod, hogy a gumiabroncsok elhasználódtak, cseréld ki őket újakra. Az új gumiabroncsok kiválasztásakor különös figyelmet fordíts a futófelület méretére és típusára!

A fékek ellenőrzése

A legtöbb elektromos roller mechanikus tárcsaféket használ, a drágább modellek néha hidraulikus fékkel vannak felszerelve. Mindkét esetben ellenőrizd, hogy a fékbetétekben van-e még elég anyag. Ha úgy látod, hogy már elhasználódtak, cseréld ki őket újakra.

Ellenőrizd azt is, hogy a tárcsák nem dörzsölődnek-e vezetés közben, ami gyorsabb kopást okozna. Emeld meg a roller elejét vagy hátulját, és próbáld meg megpörgetni a kereket. Ha csattogást vagy súrlódást hallasz, állítsd be a féknyereg helyzetét úgy, hogy ne hallj fémes hangokat, és ne érezz ellenállást a kerekek pörgetésekor.

Ne feledje: Ellenőrizd a fékvezetékek állapotát is, hogy nem sérültek-e meg vagy nem rozsdásodtak-e túlságosan. Hidraulikus fékek esetén ellenőrizd a rendszert szivárgás szempontjából, nem szabad, hogy a fékfolyadék szivárogjon.

A csavarok meghúzása

Az első út előtt ellenőrizd, hogy minden csavaros csatlakozás meg van-e húzva. Ha bármelyik csavar vagy anya nem tart eléggé, menet közben teljesen kilazulhat, ami veszélyes helyzetekbe sodorhat téged.

Figyeld meg azt is, hogy a csavarok nem korrodáltak-e túlzottan. Ha túl sok rozsdát látsz rajtuk, cseréld ki őket újakra. Így elkerülhető annak a kockázata, hogy vezetés közben eltörnek.

Pótalkatrészek a FixShopból

Ne hanyagold el az elektromos roller karbantartását. Cseréld ki a fontos alkatrészeket, hogy elektromos rollered egész szezonban megbízhatóan és biztonságosan működjön!

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.