Hirdetés

Kezeld felnőttként a nyomtatódat!



|

Hogyan fejlődnek a nyomtatók az utóbbi években? A hardveres erősödés sem elhanyagolható, emellett nem csak a mobil applikációk fejlődtek az utóbbi évtizedben, hanem a nyomtatós appok is.

Hirdetés

"Hogy megnőtt ez a gyerek!" - a távoli, ritkán látott rokonok valami hasonló felkiáltással szoktak rácsodálkozni az ifjakká cseperedett gyermekekre, és ehhez elég volt néhány évig nem odanézni. Hasonlóképpen döbbenetes ütemű fejlődésnek lehettél tanúja az utóbbi tíz évben a mobil eszközök, okostelefonok és az okos nyomtatás területén; csakhogy míg a mobilhírekkel naponta találkozhatsz, a nyomtatás kevésbé populáris téma.

Pedig, ahogy a mobilok, úgy a nyomtatók is rengeteget változtak: nem csak a nyomtatótechnológiák, hanem a készülékeken dolgozó alkalmazásplatformok is. Megbízható, biztonságos és igen jól menedzselhető környezetet nyújtanak az okosabb, mobilabb és olcsóbb nyomtatáshoz.

Hirdetés
 

Színes, szélesvásznú, barátságos 

Nagyon nagy utat tettek meg a nyomtatók a kezelhetőség, használhatóság terén - elég, ha visszagondolsz a párhuzamos portra köthető régi modellek nehézkességére, vagy akár arra, hogy régen minden nyomtató egyfunkciós volt. A többfunkciós készülékek egyre inkább teret nyertek, majd elterjedtek a színes kijelzők, melyek köré sokkal emberközelibb felületet lehetett szervezni, egyre barátságosabb készülékek kerültek az íróasztalokra.

Az okostelefon technológia térhódítása a nyomtatógyártók életét is megkönnyítette, egyre nagyobb kijelzők és egyre erősebb mobil lapkakészletek váltak elég megfizethetővé ahhoz, hogy beépülhessenek a mindennapok nyomtatási megoldásaiba.

A nyomtatók önállóan használható, okos-készülékekké fejlődtek, melyek könnyen csatlakoztathatók az otthoni vezeték nélküli hálózathoz, okostelefonhoz. Megjelent az ePrint, az ezzel kompatibilis nyomtatók a saját email címükre küldött dokumentumokat minden driver telepítés és egyéb kapcsolódás nélkül képesek kinyomtatni.

HP Officejet család, okos nyomtató-MFP, kiváló társ az otthoni és kisirodai munkában. Már több mint 10 éve kínálnak lehetőséget app telepítésére és lézertechnológia kiváltásra alternatívát.

További nagy lépés volt úgy egy évtizeddel ezelőtt az alkalmazások megjelenése és elterjedése. Ez a kezdeti okosnyomtató modellekben is jelentős használati előnyökkel járt: készültek applikációk a közösségi oldalakról, online lapokból történő nyomtatásra, sőt felhőtárhelyekhez is. Így már nem feltétlenül kell a PC-t bekapcsolva felkutatni a nyomtatandókat, majd a fájlt átküldeni a printerre; mindent el lehet végezni a nyomtató kezelőfelületén.

Azóta a platformok is sokat fejlődtek, valamint nem csak a nyomtatógyártók, de a felhőszolgáltatók, dokumentumkezelő és nyomtatásmenedzsment szoftverek gyártói is meglátták a lehetőséget a nyomtatós alkalmazásokban.

Egyre több vállalati rendszer képes a modern nyomtatók lehetőségeit kihasználva hatékonyabb munkamódszereket kínálni ügyfeleinek. Az olyan modern platformok, mint a HP Workpath APPs nem csak az egyre bővülő gyári alkalmazáskészlet testreszabását teszik lehetővé, hanem nyitottak a független fejlesztők számára, hogy azok az ügyfelek igényeihez, üzletmenetéhez szabott speciális alkalmazásokat készíthessenek.

A felhasználók a nyomtatón az alkalmazásba bejelentkezve táplálhatnak be dokumentumokat és adatokat az előre elkészített Workflow-kba, melyek tartalmazzák és automatikusan végrehajtják a munkafolyamat lépéseit.

A rendszer kezeli a biztonsági tanúsítványokat, a vállalati címtárral együttműködve azonosítja a felhasználókat, a HP Sure Start pedig gondoskodik a platform, az alkalmazások és az adatok védelméről: minden app a saját konténerében fut és csak a HP alkalmazásinterfészén keresztül, felügyelve éri el a hálózatot.

Így 250 beágyazott biztonsági funkciójával - például a firmware ellenőrzéssel, memória - és hálózatvédelemmel  - jól felkészült arra, hogy a nyomtató kihelyezve, távolról menedzselve is biztonságosan működjön.


A tintán kívül nincsenek további kellékanyagok, ami mintegy 80 százalékkal csökkenti a szükséges csomalogóanyagok mennyiségét.

Teljes mellszélességgel

Sokáig a lézernyomtatók uralkodtak a minőségi irodai nyomtatásban, de az utóbbi 10-15 évben a tintasugaras technológiák olyan mértékű fejlődésen mentek keresztül, ami mostanra megingathatatlanná tette a tintás készülékek pozícióját - nem csak az otthoni és kisirodai, de a vállalati nyomtatásban is.

Egyre megbízhatóbb, pontosabb és tartósabb tintasugaras nyomtatófejeket sikerült kifejleszteni az évek során, és a számos fejlesztési ciklus alatt a tinták minősége is annyit javult, hogy ma már tökéletes fedettségű, vízálló, fakulásálló irodai oldalak elkészítésére is alkalmasak, felvéve a versenyt a toner alapú, lézernyomtatós oldalakkal.

A chipgyártáshoz hasonló precizitású gyártási eljárás fejlesztésével a HP eljutott az - akár A3-as oldalakat teljes szélességében lefedő - HP PageWide nyomtatófejekig. A HP PageWide alapú készülékekben az álló nyomtatófej a papír teljes szélességében nyomtat, így az eszköz villámgyorsan, egy ütemben készíti a dokumentumoldalakat.

A HP PageWide technológia a digitális nyomdagépekben debütált, ahol igen megbízhatónak bizonyult, most pedig ezt a robusztus technológiát skálázták az irodai készülékek igényeihez.

A HP PageWide P77940 MFP akár 60 oldalt is képes kinyomtatni percenként, színesben.

A PageWide irodai készülékek nem igényelnek felfűtést, szinte azonnal üzemkészek és 60-80 oldalt is elkészíthetnek percenként, akár színesben is. Nincs szükség drága kopóalkatrészekre, így a nyomtatási költség töredéke a lézeres technológiákkal elérhetőnek.

Míg a lézernyomtatók esetében a legcsekélyebb mértékű szín hozzáadása is jelentősen növeli az oldalköltséget és lassítja a nyomtatást, addig a tintasugaras technológiával egy kis színkiemelés vagy logó hozzáadásával is a monokróm oldalköltségek közelében maradhatsz. Ráadásul a gép állapotát sem kell követned, és a szervizessel sem kell feltétlenül telefonon egyeztetned - de ez már következő cikkünk témája lesz.

A Bravogroup Office több mint 30 éve a magyarországi irodatechnikai piac meghatározó szereplőjeként évek óta követi és maga is alakítja a hazai nyomtatópiacot. Az utóbbi néhány év adatai tanúsítják, hogy az A3-as irodai nyomtatási piacon lendületes technológiai átállás zajlik. 2017-ben még 99 százalékban a lézernyomtatók szerepeltek az újonnan kötött üzemeltetési szerződésekben, ám az idei év első felében már 30 százalékot szereztek a HP PageWide tintasugaras technológiára épülő konstrukciók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.