Hirdetés

Mit jelent a digitális tudatosság, és miért van szükségünk rá?



|

A Telenor a TudatosNet videósorozat segítségével szeretné felhívni a figyelmet a digitális tudatosság, a tudatos internethasználat fontosságára.

Hirdetés

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azért, mert a legkisebbek immár kontrollerrel és tablettel a kezükben születnek, digitálisan érettebbek is a szüleiknél, azt sem szabad elfelejteni, hogy az okoseszköz-használat elsajátítása még nem azonos azzal, hogy a gyermekek felismerjék és kezelni is tudják az online térben esetlegesen felbukkanó veszélyeket. A Telenor TudatosNet videói pontosan ezen igyekeznek javítani.

Hirdetés

A digitális oktatás már nem sci-fi

A koronavírusjárvány miatt 2020-ban különösen nagy hangsúlyt kapott a digitális oktatás és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák, nehézségek. A gyerekek életének részesei a kütyük, alkalmazások és az online kapcsolatok, ezek szerepe most a vírushelyzet miatt kényszerűségből még fontosabbá vált. Ez a kihívás lehetőséget is jelent: a fokozott online jelenlét hatására a gyerekek digitális készségei gyorsabban fejlődnek, és még nagyobb figyelem hárul az online tudatosságra és biztonságra.

Ugyanis attól, mert a gyerek esetleg profibban kezeli az online tanuláshoz szükséges felületeket, alkalmazásokat, mint a pedagógus vagy a szülő, attól még nem biztos, hogy például tisztában van azzal, miért lehet veszélyes szóba állni egy számára idegen személlyel, ha az chaten ismeretlenül barátkozni kezd vele. A szülőknek nagy felelőssége és szerepe van abban, hogy ezekről a témákról ő, és a gyerek is többet tudjon.

Ebben igyekszik segíteni a Telenor, amely digitális oktatási programja, a Hipersuli programmal már 2015 óta szerepet vállal a digitális oktatási módszerek fejlesztésében és azok terjesztésében is. A program egyrészt a tanárok továbbképzéséhez járul hozzá (az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált képzések formájában), másfelől pedig a gyermeket és a szülőket is meg akarja ismertetni a tudatos internethasználattal.

A programban hangsúlyos szerepet kap az internet és a technológia használatának tudatossá tétele, amihez iskolai foglalkozások mellett TudatosNet néven több, bárki számára elérhető tananyag, kvíz nyújt segítséget. Nemrég pedig elindult egy 12 részes TudatosNet videósorozat is, amelynek egyértelműen deklarált célja az, hogy a fiatalok és a szülők hasznos információkat kapjanak az online világgal járó esetleges próbatételekről, és problémamentesen vehessék azokat.

Az alábbi videó csak egy TudatosNet sorozat 12 oktatóanyagából, a széria egyes epizódjai például a csevegőalkalmazások tudatos használata, az online zaklatás, és a digitális szülői felügyelet a témaköreit is érintik, megpróbálnak alapot adni azokban a kérdéskörökben, amelyekkel a gyermekek és a szülők találkozhatnak. Persze kiemelten fontos a gyerek és a szülő közötti párbeszéd is, ezért érdemes a videókra mintegy témaindítókra gondolni, megtekintésüket követően pedig közösen átbeszélni a hallottakat.

A többi videót a www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat oldalon érhetik el az érdeklődők.

Jól jönne egy tanulótárs?

A TudatosNet videósorozat mellett a Telenor egy HiperSuli ajánlattal is készül azok számára, akiknek otthoni mobilnetes előfizetésre és eszközökre is szüksége van a digitális oktatási módszerek használatához.

További információk a HiperSuli ajánlatról és annak részleteiről ide kattintva érhetőek el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.