Hirdetés

Munka, otthon és játék: mire jó még a Windows 10?



|

Akár szórakozás céljával használunk Windows 10-es PC-t, akár munka miatt, számos funkció segít, hogy minden gördülékenyen menjen.

Hirdetés

Bár a számítógép eddig is fontos eszköze volt mindennapjainknak, az idei események mutatták meg igazán, mennyire nélkülözhetetlenné vált. Az oktatási rendszer sikeresen átállt a digitális környezetben folyó munkára, az alkalmazottak az irodán kívül dolgozhatnak, de a számítógépek kiváló partnereink játékhoz és szórakozáshoz is.

Mindezt a Microsoft is jól tudja, ezért a Windows 10 operációs rendszert úgy tervezték és fejlesztik folyamatosan, hogy minden igényünket kielégítse és ideális társ legyen minden helyzetben.

Windows 10 az otthoni munkához

A 2020-as év az otthoni munkavégzésről szólt, amely során a Windows 10 operációs rendszer és a kapcsolódó Microsoft eszközök, mint például a OneDrive vagy a Teams nagy előnynek bizonyultak: mind a munkaadók, mind a munkavállalók dicsérik az eredményeket. A Microsoft felmérése szerint a felhasználók 85% -a pozitívumként értékelte az időmegtakarítást, míg a válaszadók 68% -a elismerte a munka és a magánélet jobb összeegyeztetésének lehetőségét. A válaszadók több mint harmada a szokásos munkaidőn kívül dolgozott. Az otthoni munkavégzés azonban sokszor nagyobb koncentrációt igényel. Ennek elősegítéséhez a Windows 10 számos egyedülálló funkciót kínál.

Hirdetés

A Fókuszsegéd mellett, amely lehetővé teszi a zavaró értesítések kikapcsolását (aktiválásához kattintsunk a jobb alsó sarokban található Értesítések kezelése ikonra, és válasszuk a Fókuszsegéd csempét), a késő estig tartó munkához az Éjszakai fény funkciót is kipróbálhatjuk: ekkor a képernyőnk melegebb színeket jelenít meg és nem bocsát ki kék fényt, hogy kímélje a szemünket. Amennyiben több asztalra lenne szükségünk, a Windows 10-ben lehetőségünk van virtuális asztalok létrehozására. Ehhez nyomjuk meg a Windows billentyű + Ctrl + D billentyűkombinációt. A virtuális asztalok között a Windows billentyű + Ctrl + kurzorbillentyűkkel válthatunk.

Az ember élete nem csak a munkából áll

Az elmúlt években a Microsoft Edge webböngésző jelentős optimalizáláson, motorcserén (Chromium) és ráncfelvarráson esett át. Még a kevésbé hatékony rendszereken is gyors, és számos érdekes funkciót kínál (pl. Információk tárolása az úgynevezett Gyűjteményekben vagy automatikus ár-összehasonlítás az e-boltokban). Nem csoda, hogy az Edge sok pozitív visszajelzést kapott, és jelenleg a világ második leggyakrabban használt böngészője.

A Microsoft 365 szolgáltatáscsomag része a Microsoft OneDrive felhőtárhely. A végfelhasználó szempontjából a szolgáltatás valójában klasszikus helyi tárolóként (pl. merevlemezként) működik, a különbség az, hogy míg az eszközön lévő tárhelyet csak az eszközről érhetjük el, a felhőben tárolt elemek bárhonnan elérhetőek az interneten keresztül. A OneDrive Basic ingyenes, a felhasználóknak pedig 5 GB szabad helyük van. A szolgáltatáson belül használhatjuk a Word, az Excel vagy a PowerPoint online verzióit. A fizetős verzióhoz, amely a Microsoft 365 szolgáltatáscsomag része, asztali alkalmazásokat kapunk: rendelkezésre áll a többi között Microsoft Word, Excel, PowerPoint, továbbá a OneDrive tárhelye is megnő.

Szabadidőnkben használhatjuk a Windows 10 páratlan multimédiás funkcióit. A fejlett és intuitív zene- és videólejátszók natív módon érhetők el (Groove, Filmek és TV-műsorok, Windows Media Player…). A játékok rajongói értékelni fogják az úgynevezett játékmód elérhetőségét (növeli a teljesítményt, ha a futó játékot prioritásként kezelik más folyamatokkal szemben) vagy a Game bart. Ez utóbbi a Windows + G billentyűparancs megnyomásával nyitható meg, ahol számos olyan beállítás és eszköz áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik például a játék videóinak rögzítését vagy streamelését.

Veszélyforrások elleni védelem

A Windows 10 arról is gondoskodik, hogy a felhasználók munka vagy szórakozás közben is biztonságban érezhessék magukat. Minden biztonsági funkció egy helyen érhető el (Start-> Beállítások-> Frissítések és biztonság-> Windows biztonság).

A megbízható beépített víruskereső mellett a rendszer teljesítménybeállításait is módosíthatjuki, testreszabhatjuk a tűzfalat, vagy használhatjuk a Dinamikus zárat, amely - ha összekapcsoljuk okostelefonunkkal - automatikusan zárolja a számítógépet, amint eltávolodunk attól.

A Windows 10 segít az élet minden területén. Segíti a munkavégzés hatékonyságát, függetlenül attól, hogy irodában vagy otthon dolgozunk. Akár a személyes dolgainkkal, családi ügyeinkkel foglalkozunk, vásárolunk, vagy filmet nézünk, esetleg játszunk, egyetlen egy, Windows 10 rendszert futtató eszköz bármely igényünket kielégítheti.

Te mennyit tudsz a Windows 10-ről? Próbáld ki magad egy kvízben, és ajándék oktatóanyagot kapsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.