Hirdetés

Számolj le a PC-lassulással!



|

Bosszantó, amikor az amúgy fürge gép váratlanul használhatatlanná lassul. Az ok gyakran a rossz CPU-hűtés. Pedig ezen könnyen és elegánsan változtathatsz.

Hirdetés

Millió kis trükkre képesek már a mai processzorok, hogy minél magasabb órajelen minél fürgébbek lehessenek, ám a nagy teljesítmény magas hővel is jár. Márpedig a magas hőmérséklet hamar gátat szab az órajelemelésnek, ezért érdemes a CPU-hűtésedet túlméretezni és valami igazán erőset és hatékonyat választani.

A gyári processzorhűtők csak arra alkalmasak, hogy a géped ne fagyjon le, viszont hangosak és nem túl hatékonyak. Érdemes inkább egy tapasztalt gyártó termékét választani, mint például a Cooler Master MasterAir sorozatát.

Hirdetés

Az MA612 hat darab, koromfekete hőcsöve a réz CPU-blokkból megy fel a toronyba, amelyen egy-egy 120 mm-es, ARGB-világítással felszerelt, PWM-vezérlésű ventilátor fújja (és húzza) át a levegőt. A magasabb RAM-modulokkal sem akad össze a hűtő, illetve a szerelés is gyors és egyszerű. Emellett a hűtő nevében szereplő Stealth szó arra utal, hogy az MA612 (28 900 Ft) hatékonysága még alacsony ventilátor-fordulatszám mellett is szuper. Alapjáraton mindössze 8 dBA zajszinttel számolhatsz, de teljes terhelés esetén sem kerget majd az őrületbe: a 27 dBA kimondottan csendesnek számít.

Ha komolyabb tuningra vágsz, például belekóstolnál az oly csábító All Core tuningba (minden mag fixen turbó órajelen jár), a szintén multifoglalatos (mindenféle rendszerrel kompatibilis) MasterAir MA624 Stealthre (32 990 Ft) csapj le. Az elegáns alumíniumpajzzsal letakart hűtő kéttornyos, és ugyan mellőzi az RGB-világítást, cserébe viszont két darab 14 cm-es ventilátor hűti. Az óriási méret ellenére a RAM-okkal szintén nem akad az MA624, ha pedig mégis gond lenne, az egyik ventilátort leválthatod a tartalék 12 cm-es változatra.

Ha ennél is többre, vagyis extrém tuningra vágysz, Intel 10/11. generációs CPU-val, de még épp nem váltanál folyékony nitrogénre, van számodra egy különleges meglepetése a Cooler Masternek. A MasterLiquid szériában készült egy egyedi kiadás, amelynek kifejlesztésében az Intel is segédkezett. A Sub-Zero modell (165 000 Ft) a hatékony folyadékos CPU-hűtést ötvözi a termoelektromos hőelvonási technológiával, így alapjáraton képes 0 Celsius-fok alá hűteni a CPU-t. Tuning során is kiélvezheted az előnyt, és több száz MHz-et javíthatsz tuningrekordjaidon, miközben a lecsapódó kondenzpárától sem kell tartanod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.