Acer C205 teszt - kicsi, de nagyot vetít



|

Egy kabátzsebben is kényelmesen elfér az Acer pico projektora, a kis mérethez ráadásul arányaiban nagy tudás párosul.

Ha projektorról van szó, akkor az emberek többségének egy nagyobb doboz jut eszébe, amelyet megvásárlását követően lerakunk egy asztalra - vagy jobb esetben felerősítünk egy falikonzolra -, majd évekig nem mozdítjuk, s ha igen, akkor is leginkább autóval tudjuk A-ból B-be átvinni. Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent lehet egy kis helyre betuszkolni! A pico projektorok más megközelítéssel dolgoznak, hiszen a mobilitásra tervezték azokat, amelyért cserébe ugyan kisebb fényerőt és alacsonyabb felbontást, rossz képminőséget kapunk, ám az áldozatot meghálálja, hogy bárhol és bármikor velünk lehet az eszköz.

Tudás és fényerő

Az Acer színkerekes, azaz DLP-s pico projektora egy remek nagykövete a termékkategóriának, hiszen mindössze 14,4 centiméter széles, 10,8 centiméter mély és 2,7 centi a „vastagsága”, így a 302 grammos súlyával egy kabátzsebben, vagy egy kisebb táskában is gond nélkül meghúzza magát. Ráadásul a tápkábelét sem feltétlenül kell magunkkal cipelnünk a beépített 4,200mAh-es akkumulátorának köszönhetően, amely csökkentett fényerő mellett körülbelül két óráig képes táplálni az eszközt egy töltéssel. Így akár útközben, egy vasúti fülkében is mozizhatunk a közreműködésével (a beépített hangszórói vállalható hangzást biztosítanak ehhez), bár igazi tudását akkor tudja megmutatni, ha prezentációra használjuk, legyen szó egy osztályteremről, vagy egy irodáról.

Persze nem állt egyik esetben sem kellően elsötétíteni, hiszen habár a 200 lumenes maximális fényereje a termékkategóriájában kiemelkedően jónak mondható, a nagypályás és méretes projektorok rendszerint legalább tízszer több fényerővel dolgoznak. Utóbbiak kontrasztban és képminőségben is jobbak, így utóbbiak inkább filmnézésre, míg a C205 inkább prezentálásra alkalmas.

Mekkora képet vetíthetünk vele?

Minél közelebbről vetítünk vele, természetesen annál jobb lesz a képminősége és az egy pixelre vetített fény ereje is, így nem érdemes messze tenni a falról, annak ellenére hogy tesztünk során körülbelül 3,5 méterről majd 3 méteres képet vetítettünk vele. Utóbbi érték a az 1.1:1 vetítési rátájának köszönhető, azaz 1 méterről nagyjából ugyanekkora képátlójú területet vetít meg, ami szintén jónak mondható, azaz közelről nagyít vetít. Az alacsony felbontása miatt azonban, mint mát említettük érdemes csínján bánni a távolsággal, mivel ekkora méretnél már kijön a WVGA pixelessége, és az Excel táblázataiban lévő szövegek is nehezebben lesznek olvashatók.


A csatlakozók tekintetében csupán egy HDMI áll rendelkezésünkre, ám öröm az ürümben, hogy az MHL képes, így a szabványt támogató mobilunk és táblagépünk képét is kivetíthetjük. Habár a C205 nem vetekedhet a nagyobb társaival, a gyengébb képminőségét a mobilitásával kompenzálja, így kiváló választás lehet a folyamatosan úton lévő és gyakran prezentáló üzletembereknek, illetve főiskolásoknak, egyetemistáknak is.

 

 

Még kedvezőbb a kép, ha a közvetlen riválisait nézzük, mivel a hazánkban kapható piko projektoroknál ritka a 200 lumen feletti fényerő, és a 100 ezer forint alatti árcédula. A C205 azonban már körülbelül 85 ezer forinttól beszerezhető, így feltétel nélkül ajánljuk azon olvasóiknak, akik egy hordozható projektort keresnek.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.