Blog - Így válassz megfelelő projektor vásznat

|

Projektorunk mellé érdemes lehet megfelelő vetítési felületet beszerezni.

Az ideális projektort már kiválasztottuk, ám ha tökéletes vetítési élményt szeretnénk elérni még szükségünk lehet egy vászonra is. A hibátlan megjelenítési felület beszerzése pedig hasonlóan komoly dilemma elé állít minket, mint amivel vetítő vásárlásakor találkozhattunk.

Az első és legfontosabb dolog mielőtt egy vászon vásárlása mellett döntünk az a helyiség kiválasztása, ahol a saját mozitermünket kívánjuk beüzemelni, hisz a rendelkezésre álló tereket ez alapján tudjuk majd meghatározni. Ha a legjobb eredményre törekszünk egy viszonylag jól sötétítető szobát kell kiszemelnünk, hisz a beszűrődő fény csak rontana az élményen.

A méret a lényeg

A ProjectorScreenStore oldalán található Viewing Distance Calculator hatalmas segítségünkre lehet vetítővásznunk méretének meghatározásakor, hisz az alapvető paraméterek megadását követően megtudhatjuk, a bizonyos képátlók esetén mekkora távolságra kel elhelyezkednünk a megjelenítőtől az optimális élmény eléréséhez (ezen értékek megszerzéséhez a kalkulátor első mezőjét hagyjuk üresen). Figyeljünk oda, hogy a program nem metrikus mértékegységekkel dolgozik, tehát az adatok megadása előtt át kell váltanunk az értékeket.

 

Ha azonban nem szeretnénk bonyolult kalkulálásokat folytatni kicsit leegyszerűsítjük a dolgot, legideálisabb ha a közönség a vászon méretének minimum kétszeres, de maximum hatszoros távolsága között helyezkedik el és szobai vetítőknél még érdemes odafigyelnünk arra is, hogy az esetlegesen hátsó sorba kerülők is jól láthassák a képet (tehát ne padlótól plafonig vetítsünk). Természetesen fontos, hogy a birtokunkban lévő projektor technológiai korlátaival is tisztában legyünk, ugyanis ha túlbecsüljük készülékünk képességeit kissé csalódottak lehetünk a kapott eredményben.

Anyagismeret sem árt

A vetítővászon felületének kiválasztásakor két fő szempontot kell figyelnünk, az egyik a felület fényvisszaverő képessége, a másik pedig annak anyaga.

 

A nagyobb fényvisszaverési értékkel rendelkező vásznak lehetővé teszik, hogy az ideálistól elérő pozícióból is megfelelően lássuk a képet (és a projektor elhelyezésének szempontjából is fontos lehet), míg például a kissé lyukacsos anyagok ideálisak lehetnek abban az esetben, ha házimozi rendszerünk front oldali hangsugárzóit a vászon mögött szeretnénk elhelyezni.

A kiválasztott vászon végleges elhelyezése (plafonra rögzítés, állvány, távirányításos vezérlés stb.) természetesen már csak egyéni ízlés, illetve pénztárca kérdése.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.