Ilyen az Epson 4K-s, lézeres projektora



|

Az LS10000 az Epson zászlóshajója a házimozizás piacán.

Az Epson a házimozizás piacán jelenleg egy teljesen új fejlesztésű lézer- (pontosabban lézer-foszfor) projektorral, az LS10000 készülékkel próbálja meghódítani a felhasználók szívét. A típus különlegessége még a reflektív LC on Quartz panelek alkalmazása is. 

 

Érdekességek

A projektorban található megvilágító egység tulajdonképpen két lézertömb (mindkettő kék). Az egyik fénye a kék panelt világítja meg, a másik pedig sárga foszfort gerjeszt, amelynek a fénye vörösre és zöldre hasad - a másik két panel megvilágításához. Szintén érdekesség, hogy valójában Full HD natív felbontású az LS10000, azonban az optika pixel shift technológiával 4K-ra képes növelni a felbontást. A gyártó ezt „4K Enhanced”-nek hívja valódi 4K helyett. Jó hír, hogy a 4K-s feljavítás mellett a fényforrás 30 000 órás élettartammal rendelkezik (ami inkább a tévékhez viszi közelebb a hagyományos projektoroknál), nincs bemelegedési idő, de van 3-utas automatizált lencsememória. 

 

A belső

 

Mindezzel az Epson PowerLite Pro Cinema LS10000 tökéletes példája a prémium házimozis projektoroknak, valamivel 8000 dollár alatti áron. 

 

Ilyen a gyakorlatban

Az LS10000 az extrém kontrasztnak és extrém felbontásnak hála nagyon élethű képet tud vetíteni. Hiába dolgozik 1080p-s forrásokkal, a gyakorlatban tényleg úgy tűnik, mintha 4K-ban rögzítették volna a vetített tartalmakat. Természetesen a 4K-s feljavítás bármikor kikapcsolható az összehasonlítás kedvéért. Ilyenkor a kép egyből puhábbnak, mosottabbnak tűnik, pedig nem rosszabb egy normál 1080p-s anyagnál - mindez csupán azt jelenti, hogy a 4K-s feljavítás tényleg működik. 

 

4K-ban egészen más

 

A projektor öt szinten képes bevetni a 4K-s javítást, 4K-1-től 4K-5-ig, ez utóbbi természetesen a legagresszívabb feldolgozást jelenti. Nincs optimális beállítás, a megfelelő szint a nézett tartalom típusán, a nézési távolságon és a személyes igényeken múlik. Egy koncertfelvételnél érdemes a 4K-5-öt megpróbálni, egy filmnél elég a 4K-2 is, de ha a koncertet közelebbről nézzük, ilyen beállítás mellett túl élesnek is tűnhet. Egy biztos: ha valaki hozzászokik az ilyen 4K-s filmezéshez, nehéz lesz visszatérnie az 1080p-s anyagokhoz. És így ráadásul olyan élményben lesz része, mintha a történések helyszínén lenne. 

 

Ti használtatok már otthon projektort? 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.