Mit kell tudni a Wireless HDMI-ről?



|

Kábel helyett vezeték nélkül is megoldható az átvitel.

Legyen szó játékról vagy filmezésről, egy nagy tévén sokkal jobb az élmény, illetve még jobb a helyzet, ha egyenesen projektor áll a rendelkezésünkre. A gyakorlatban egy nappaliban az egyik legnagyobb problémát a kábelek jelentik. 

Elég hosszú? Hol vigyük? A szőnyeg alatt, a szekrény mögött, egyáltalán lesz hová eldugni? Az esetek többségében a  kábelvezetés nehezen megoldható feladat, ráadásul a lejátszó és a projektor közé nem ritkán 10-15 méteres HDMI kábelre van szükség. Ilyen kábelhossznál pedig már az ár is komoly tényező, a minőségi kábelek vételára ugyanis semmiképp nem nevezhető nagyon olcsónak. 

 

A szobán keresztülhúzva nem túl szép

 

A megoldás

Amikor ezzel a problémával találjuk szembe magunkat, akkor lehet a megmentőnk egy vezeték nélküli HDMI-átviteli rendszer, ami értelemszerűen a Wireless HDMI-re alapoz. Az ilyen eszközök beüzemelése egyszerű, mindössze a lejátszónk HDMI kimenetébe kell csatlakoztatni a készülékhez mellékelt vezeték nélküli HDMI adaptert. Az adapter nem megy tápellátás nélkül, tehát egy extra kábellel több lesz a lejátszó környékén - ez persze nem olyan nagy gond, hiszen többé nem kell a szobán áthúzni egy nagy kábelt, vagy a szekrény mögött szenvedni vele.

A wireless HDMI használatához nem szükséges különösebb konfigurálás, mindössze a megfelelő forrást kell kiválasztani a projektor menüjében. A projektor és az adapter általában viszonylag gyorsan kommunikálnak, és normál távolságban a jelet is stabilan tartják. 

 

Vezetékmentes megoldás

 

Negatívumok

A nagy kérdése persze az, hogy mennyire lesz jó a végeredmény. Ha például egy HTPC-t hasnálunk forrásnak, akkor egy 60 Hz/1080p jellel már gyakran látszik, hogy az átvitt kép tömörített. A tömörítés videóknál nem is annyira látványos, de a Windows Asztalán már feltűnőbb. 

Egyértelmű hátrány azonban, hogy a tömörítési folyamat miatt néhány képkockával késve lesz a kép megjelenítve - tehát a film lejátszáskor jó eséllyel a szájszinkron már nem lesz helyes. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban wireless HDMI-n történő átvitelkor gyakran kelleni fog a szájszinkron- (vagyis a lipsync) korrekciós megoldás. Egy HTPC-vel ez a lejátszóprogramokon belül könnyen megoldható, illetve egy jobb házimozis erősítő is képes a probléma megoldására. 

 

Ti hogyan szoktatok mozizni otthon?

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.