Vetíts otthon 3D-ben!

|

Hiba lenne temetni a kivetítőket, pláne a 3D-seket. Ha jól választunk, tényleg otthonunkba költözik a mozi élmény.

A projektorok szó szerint hatalmas előnye a hatalmas átmérő nagyon jó ár/érték aránnyal, és ezzel meg is magyaráztuk, miért is érdemes egy jó projektorban gondolkodni, ha házimozit szeretnénk otthonra. Pláne akkor, ha a 3D-t sem vetjük meg. A mai, modern projektorok már levetkőzték az elődök gondjait, amelyeket még mindig túl sokan felhánytorgatnak. Persze, a DLP-s kivetítők mind a mai napig termelnek hőt és hűteni kell őket, de már korántsem olyan nagy a gond, mint régen volt, sőt, a mai modellek már kellően halkak és nem fogják zavarni a filmnézést vagy játékot, a 3D-t pedig pofonegyszerűen összehozhatjuk.

A másik, gyakori kifogás az élettartam, ami szintén sokat javult, így ma már hiába a magas fényerő, a kellően hosszú élettartam sem ritkaság. Például az Acer H6520-as modellje, amely a 3500 ANSI lumen ellenére is 3500 órás izzó élettartamot ígér, sőt, lámpakímélő módban ennek a dupláját is. Attól sem kell tartanunk, hogy majd a szoba közepén kerülgethetjük a készüléket, ugyanis nem gond az akár hátsó, akár plafonról történő vetítés, sőt, a drágább modellekhez már zsinórnélküli jeladó is tartozik.

 

 

Mire képes egy fejlett 3D projektor?

Attól sem kell már tartanunk, hogy az alacsony felbontás elrontja az élményt, sőt, a 3D miatt a felbontás is feleződik: Full HD projektort már 200 ezer forintért kapunk és ezen a szinten már a 3D is belép. A hűtés természetesen aktív, de megússzuk egy viszonylag csendes ventilátorral, ami nem fog zavarni a nappalinkban. Ha aktiváljuk az energiatakarékos módot, a ventilátor zaja még tovább csökken, így akár teljesen zavartalan lehet a szórakozásunk.

 

 

A bemeneteknél alapértelmezett a HDMI, sőt, erre a 3D miatt szükségünk is lesz, de természetesen kompatibilitás miatt DSUB és kompozit is van a modern projektorokon, melyek között a menüben könnyen és gyorsan váltogathatunk. Az újabb modelleken két HDMI-t is találunk, így nem kell minden alkalommal kábeleket cserélgetnünk, ha a BD lejátszó mellett egy konzolt, vagy PC-t szeretnénk kivetítőnkre kapcsolni.

 

 

 

3D bárhonnan

Már a belépő Full HD projektoroknak sem gond a 3D megjelenítés, sőt, ebben az óriási átlóban néz ki igazán jól a térbeli megjelenítés. HDMI-n keresztül kihasználhatjuk a 3D-t akár Blu-ray lejátszó, akár normál PC vagy játékkonzol segítségével. A 3D feltétele a HDMI 1.4-es kapcsolat, továbbá a magas képfrissítés: ez utóbbinál akár a 144 Hz is elérhető, ha megfelelő modellt választunk. Ez azért is fontos, mert a magas képfrissítés kevésbé fárasztja a szemet az aktív 3D esetében, mint amilyet például a H7532BD-nél kapunk. Amennyiben PC-ről vagy játékkonzolról szeretnénk 3D megjelenítést a projektoron érdemes mindenképpen a 144 Hz-et választani, különösképpen játékhoz, ahol gyakoriak a gyors mozgások. Itt is a HDMI kapcsolatra lesz szükségünk és természetesen a konzolon/PC-n, valamint a játékban is engedélyeznünk kell a 3D megjelenítést.

 

 

A 3D filmnézéshez sem kell feltétlenül 3D Blu-ray, PC-ről is megoldhatjuk mindezt. Ilyenkor választhatunk egészen profi, de fizetős alkalmazást, mint például a PowerDVD, érdemes kipróbálni a Movavi 3DMedia Playert is, vagy kísérletezhetünk az ingyenes és nem is olyan rossz programokkal (például 3dtv: Stereoscopic Player).

 

 

PC-s játékoknál egészen egyszerű a helyzetünk, ugyanis csak engedélyezni kell a megfelelő 3D-üzemmódot a driverben, így a legtöbb játéknál máris élvezhetjük a térbeli látványt. Persze nem mind fog tökéletesen kinézni, de érdemes próbálkozni, legyen akár GeForce-unk, akár Radeonunk. Előbbinél a 3D Visiont keressük, sőt, itt a Tridef kiegészítő programot is használhatjuk, amennyiben az adott program nem néz ki tökéletesen a Visionnel. AMD Radeonoknál HD3D-nek nevezték el a térbeli megjelenítést, amihez a Tridef segédprogramot kell használnunk. Már csak a megfelelő szemüveget (egy aktív 3D szemüveg 9-30 ezer forint között kapható) kell felkapnunk, és indulhat is a 3D szórakozás óriási méretben, mégis otthon, nappalinkban.

Legyen az film vagy játék, ha 3D módban használjuk a projektort, érdemes néhány tanácsunkat megfogadni a tökéletes élmény érdekében:

 

 

 

3D a nappaliban: Ezekre figyeljünk

- A forráseszköznek megfelelő HDMI 1.4 kimenettel kell rendelkeznie

- A fényerő 3D módban magasabb

- Ellenőrizzük a frissítési frekvenciát, ez akár 144 Hz is lehet

- A drágább projektorokhoz tartozik zsinórnélküli jeladó

- Ha többen élveznénk a filmet, gondoskodjunk elegendő szemüvegről

- A tökéletes 3D élményhez az ideális távolság a vetített kép szélességének 1,4×-ese, 1080p mellett

- Törekedjünk arra, hogy pont szemben üljünk a vászonnal

- PC-s játéknál a GPU-nak megfelelő segédprogramot hangoljuk rendszerünkhöz és szemünkhöz

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.