Amikor a dizájn adja a másikat



|

Nem minden a külső - vagy mégis? Sajnos sokszor csalódtunk már termékekben, amik szépek voltak, de használhatatlanok. Vajon honnan tudhatjuk, hogy nincsen zsákbamacska, hanem kívül-belül jó terméket kapunk? Az Asusnak 15 válasza van a kérdésre.

A gyártók imádnak plecsniket gyűjteni, versenyeken nyerni és ezt sokan ki is használják. Üres, semmitmondó összehasonlítások után adnak szépen megdizájnolt, látványos logókat olyan cégeknek és termékeknek, amik egyébként semmivel sem jobbak az átlagnál. Van azonban egy olyan logó, amit más biztosan sokszor láthattatok és ha ez valamire felkerül, az biztosan nem üres ígéret vagy szimpla átverés. Ez a Red Dot Design díj.


A piros pont nem jár mindenkinek

A Piros Pont dizájndíjat megnyerni nem egyszerű feladat, mert amellett, hogy az eszköznek szépnek kell lennie, fontos az is, hogy mindez ne rontsa, sőt, inkább javítsa a használatot. Persze ez még csak az egyik tényező, emellett azt se feledjük, hogy az adott készülék belseje sem lehet elhanyagolva. Gyönyörű szép tablet 800×400-as kijelzővel? Terepmintás gamer alaplap 10/100-as LAN-nal és irodai gépekbe való hangkodekkel? Esetleg egy miniPC szuperhangos, visító ventilátorral? Az ilyen termékek nem nyerhetnek, mert egyszerűen nem jó őket használni.


Chromebook C202


A Red Dot Design Award egy német kezdeményezés, amelyet 1955-ben hívtak életre. A világszinten számon tartott, elismert dizájnerekből, mérnökökből, tervezőkből álló csapat a megmérettetésre beküldött termékeket hetekig, hónapokig vizsgálja, hasonlítja a konkurenciához, majd ezután dönt arról, hogy képes-e az adott eszköz kitűnni egyediségével, gondosan kialakított, prémium dizájnjával kitűnni a konkurensek közül.


E1 projektor


Díjcunami

De hiába a szigorú követelmények, az elismert zsűri, ma már kevesen kapják fel a fejüket egy-egy ilyen bejelentésre. Ez nem is feltétlenül gond, elég az, amikor vásárlásnál a dobozon megpillantjuk a Red Dot logót: erről a termékről máris tudhatjuk, hogy egészen biztosan jól átgondolt tervezés eredménye és nem valami bóvli kacat, amit igazából nem is emberi használatra terveztek.


P3B projektor


Nagyon ritkán ugyan, de olykor mégis felkapjuk a fejünket egy-egy ilyen bejelentésre. Ez történt legutóbb is, amikor a Red Dot Design Awardot nem egy, de nem is kettő termék kapta meg ugyanattól a gyártótól: egy egész talicskára való díj hullott az Asus termékekre.


Maximus VIII Formula


Egértől a projektorig

15. Igen, pontosan 15 Asus termék kapta meg a Red Dot Design díjat 2016-ban, ami abszolút rekord a 61 éves szervezet történetében - ennyi díjat egyszerre még soha egyetlen cég sem kapott. Márpedig a konkurencia sem volt éppen könnyű ellenfél, összesen 57 országból érkezett mintegy 5214 termék a megmérettetésre.


ROG Claymore


A Red Dot Design díjat nyert termékek között azért van papírforma. Például a RoG GX700-as, szupererős gamer notebook a maga vízhűtéses dokkolójával, a TuF család legújabb tagja, a Sabertooth Z170 Mark 1 és a RoG-os Maximus VIII Formula, vagy a VivoBook X laptopok, amelyek amellett, hogy színesek és nagyon jól néznek ki, hatodik generációs Core processzorokat és akár GeForce GPU-t rejtenek. A ZenPad is aratott, sőt, a kézreálló, prémium tablet mellett a hozzá tartozó Audio Cover kiegészítő is elnyerte a zsűri tetszését, hiszen nem csupán szép, de eddig soha nem tapasztalt hangzást ad a táblagéphez.


ROG Spatha


A meglepetések között üdvözölhetjük Chromebook C202-t, ami olcsó, iskolai használatra pedig éppen ideális, köszönhetően a stapabíró, de tetszetős kialakításnak. A szintén játékosoknak tervezett RoG G752 notebook mellett egyik favoritunk, a RoG Strix GL502 is díjat érdemelt és nem véletlenül. Az erős Core i7 CPU és a GeForce GTX980M GPU páros bizonyítottan jó teljesítményt nyújt, és mindezt az Asus mérnökeinek sikerült egy könnyű, vékony és elegáns gépházba belezsúfolniuk, így könnyedén hordozható a GL502-es gamer notebook. Az asztali gépek sem maradtak le, itt a VivoMini legújabb szériája kapott kitüntetést, mert nem csupán szép, de modulárisan bővíthető és akár hatodik generációs Core CPU is kerülhet a miniatűr gépházba.


ROG G752


A RoG-családnak büszke tagjai gamer perifériák is, így a Spatha egér és a Claymore mechanikus billentyűzet. Ezeknél az eszközöknél kiemelten fontos a dizájn és az ergonómia és szerencsére sikerült mindkettőben maradandót alkotni.


ROG GL502


Végül három, érdekes termék zárja a hosszú sort. Két projektort emelt ki a sorból a Red Dot Design csapata. Az egyik a P3B, amely akkumulátoros üzemmódra is képes és nagyon közelről is szép, nagy és jó fényerejű képet vetít. A másik a ZenBeam E1, ami nagyon-nagyon apró, a tenyerünkben elfér és a mobiltól a notebookig szinte bármivel meghajtható DLP projektor. Végül egy érdekesség, a Vivobaby került a listára, ami egy gyerek-monitorozó okoseszköz. Folyamatosan méri a baba szívverését, hőmérsékletét, miközben kényelmes, kicsi, nem zavarja a gyereket a mozgásban, ugyanakkor ha bármilyen furcsaságot észlel, azonnal riasztja a szülőt a hozzá tartozó app segítségével.


ROG GX700


Sabertooth Z170 Mark 1


Vivo PC VC65 / VC65R


VivoBaby


Z380C Audio Cover

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.