A hibrid, ami soha nem alszik



|

Jó néhány izgalmas hibridet láthattunk már a piacon, de olyat, ami egy szusszal 15 órát képes üzemelni, még nem sokat. Ha még azt is hozzátesszük, hogy a motorháztető alatt nem Atom döcög, még izgalmasabb lesz az új Transformer Book T302.

Utazni jó, világot látni még szuperebb, de az öröm hamar hajtépésbe fordul, amikor a több órás út felénél a Windows közli, hogy 7 százalék maradt az akkumulátor-töltöttségből és sürgősen keressünk egy konnektort vagy mentsük adatainkat és kapcsoljuk ki a gépet. Az ilyen eset kiváló alkalom arra, hogy körül nézzünk a piacon, milyen megoldást találtak ki a gyártók erre a bosszantó problémára. És ha már rávettük magunkat a gépkeresésre, hát rögtön lépjünk is előre még néhány lépést: például az új PC legyen minden eddiginél könnyebb, bírja nagyon sokáig egy szusszal, tudjon olyan extrákat, ami abszolút jövőbemutató, de a legfontosabb, hogy még véletlenül se legyen lassabb, mint régi számítógépünk.

 

A hibrid felemelkedése

A Transformer Book népes családjában pont egy olyan, abszolút új modell jelent meg, ami a fent megfogalmazott kritériumokat teljesíti - de nem csupán elégséges érdemjeggyel. A T302-es jelölésű számítógép a családi vonalhoz híven hibrid PC, vagyis két legyet ütünk egycsapásra: lesz egy táblagépünk és egy notebookunk is. Itt sokan elfordulnának, mondván, hogy dolgozni textiles aljú, toknak álcázott, lapos billentyűzeten nem lehet, ám ezúttal erről szó sincsen - a tasztatúra egy masszív dokkoló része, amely egyéb meglepetéseket is tartogat. De ne szálljunk még le a billentyűzetről, itt ugyanis a vékony, 10,5 mm vastag kivitel ellenére van útjuk a gomboknak, ráadásul a szabályozható fényerejű háttérvilágítás sem maradt le.

A Windows 10-es PC felső, tablet részén egy 12,5 colos, WQHD-felbontású, IPS panellel szerelt érintőkijelző fogad. Ez tökéletes betekintési szögeket, élethű színeket és abszolút pixelmentes képet biztosít, és nagyon fontos, hogy hiába érintőkijelző, nem kimondottan fényes, így szabadban, napsütésben is jól látható. És hogy még jobban kihasználhassuk a nagy felbontású érintőkijelzőt, egy aktív stylust is kapunk a dobozban, hogy bármilyen ötletünket azonnal lerajzolhassuk.

A tablet masszív, alumínium borítása elegáns, és mégis pillekönnyű - mindössze 750 gramm és 8,05 mm vastag, az alsó résszel kiegészülve pedig a legvastagabb pontján mindössze 18 mm-es és összesen 1,45 kg. A felső tabletet három-három, extraerős mágnes tartja egyben az alsó billentyűzetes résszel, és garantálja a gyártó, hogy az egyetlen mozdulattal összeilleszthető gép a saját súlyánál jelentősen nagyobb erővel tartja össze a két egységet.

 

Tekintélyes erő

A karcsú felső részbe rejtették a mérnökök a teljes számítógépet, ami nem egy holmi filléres Intel Atom megoldás. Helyette a hatodik generációs Core M processzorokat vetette be az Asus, amely az előző generációnál jelentősen erősebb, már-már "U"-szériás számítási teljesítményt nyújt, miközben a fogyasztás megmaradt ultra-alacsonyan. Ez utóbbi azért fontos tényező, mert a 8 mm-es készülékházba nem is fért volna el sehogy sem csendes ventilátor, azonban a Core M SoC-nek szerencsére ilyenre nincs is szüksége - egy passzív hűtővel is beéri, és még ekkor sem kell bántó melegedéstől tartanunk. A hűtés és a komponensek mellett a megfelelő méretű, oldalra sugárzó hangszórópár sem maradt ki, így táblagépként és notebookként használva egyaránt jó hangminőséget kapunk. A főbb rendszerkomponensek terén nem kell szégyenkeznie a T302-nek: a Core M központi egységhez 8 GB rendszermemória kapcsolódhat, amelyhez természetesen SSD is tartozik - akár fél Terabyte-os méretben.

 

USB-ből jeles

A hibrid gép oldalfalához érve mindenképpen meg kell állnunk néhány szóra. Ide az általános gombok (Windows, Ki/bekapcsoló és hangerőszabályzó), valamint az SD és jack mellett ugyanis két USB Type-C is került. Ezeknél a két leghasznosabb funkciót kapjuk meg: az USB 3.1 Gen1 adatkapcsolat mellett az egyik csatlakozó DisplayPort kimenetként is funkcionál, a másik USB Type-C-n keresztül pedig tölthetjük a gépet - igen, akár egy hagyományos powerbankkel is. És természetesen a megfelelően erős hálózatos rész sem maradt ki - a Wi-Fi egység 802.11 ac szabványú (2×2), és megkapjuk a Bluetooth 4.1-et is. Azt sem hagyta cserben a gyártó, akinek még a normál USB csatlakozóra lenne szüksége, ugyanis a gép alsó, billentyűzetes részén két darab, normál A-típusú USB 2.0/3.0 port várja a perifériákat.

 

Egésznapos útitárs

A Transformer Book T302-re nem csupán elegánsan vékony kivitele, erős és fejlett hardvere, tűéles képű kijelzője és többfunkciós USB Type-C portjai miatt érdemes nagyon odafigyelni: a tabletet a billentyűzetes részhez csatlakoztatva ugyanis két akkumulátort használhat az amúgy alacsony fogyasztású számítógép. Ez tekintélyes, mintegy 15 órás üzemidőt biztosít, ami magasan kiemelkedik még a legújabb hibridek mezőnyéből is.

A termék hivatalos weboldala:
 https://www.asus.com/2-in-1-PCs/T302CA

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.