Asus VivoMini UN45H és UN65 - A láthatatlan óriások



|

Nem kell feltétlenül óriási méretű, túlkomplikált belsővel és rengeteg komponenssel szerelt számítógép a tökéletes otthoni kikapcsolódáshoz és az irodai munkához, ráadásul a kis méret ma már nem jár együtt fájdalmas kompromisszumokkal sem.

Elmúltak már azok az évek, amikor a mindennapos, nyugodt számítógéphasználathoz betéve kellett ismernünk az alaplap minden porcikáját, a DOS-parancsokat, de mára már odáig is sikerült eljutnunk, hogy a gépösszeszerelés sem jumperelésből és órákon át tartó csavarozásból áll. Ehhez rengeteg fejlesztésre volt szükség, amelyet mind sikerült belesűríteni egy egészen apró, mindössze 4-5 cm magas dobozba.



A VivoMini színre lép

A tenyerünkben is elfér az Asus legújabb gépcsaládja, amelyet kicsiny mérete ellenére nagy hiba lenne lenézni. A VivoMini egy vérbeli asztali számítógép, csupán a rengeteg innovációnak hála minden belefért egy meghökkentően kicsi, 13×13 cm-es dobozba. A kis méret és a szimpla külső ellenére a mérnökök nem érték be egyszerű, szögletes formával és gondoltak azokra, akik nem szeretnének asztalukon egy unalmas dobozkát. A mini PC nem véletlenül nyerte el a Good Design Awardot: a szálcsiszolt fémhatású, enyhén domborított felső borításhoz kiválóan passzolnak a lekerekített élek és sarkok. Az egyszerűség jegyében ugyanakkor felesleges csicsákat nem aggattak a gépre, így például az előlapon csupán egyetlen bekapcsológomb és egy diszkrét led található.



Komoly belső

A portok mind oldalra és hátulra kerültek, így a kábelelvezetés nem okozhat gondot, bár túl sok kiegészítőre nem lesz szükségünk - mindent sikerült a kis gépházba zsúfolni. Az egyedi tervezésű alaplapon a gép szívét is megtaláljuk, vagyis processzor-szereléssel, csavarozással, kábelrendezéssel nem kell vesződnünk. A VivoMini PC-k egyik fő vonzereje, hogy az olcsó, egyszerűbb felhasználásra tökéletes processzoroktól kezdve az egészen erős, sokmagos CPU-kig mindenféle kiépítést választhatunk.


Az UN45H modell egyik vonzereje, hogy akár teljesen passzív hűtésű Intel Celeron CPU-val is megtalálható a kínálatban, így minigépünk garantáltan néma csendben teszi majd dolgát. De akkor sem kell zajtól, zörgéstől, búgástól tartanunk, ha erősebb CPU-ra vágyunk. Legyen az akár az UN45H Pentium N3700-as, négymagos modellje, vagy az UN65 Core i7-6500U központi egysége - az egyedi tervezésű Asus hűtés még hosszas terhelés során is csendesen dolgozik és biztonságosan alacsony szinten tartja a hőmérsékletet.



Bármelyik processzort is választjuk, a megfelelő memóriamennyiségre és tárhelykapacitásra is szükségünk lesz. Itt szintén széles a skála: 2-16 GB RAM-ot és akár Terabájtos SSD-t is beszerelhetünk. Az UN45H esetében az 5 cm-es házmagasságnak hála az M.2 SSD mellett még egy 2,5 colos HDD/SSD is elfér a gépben, míg az elegáns, 42 mm vastag UN65-ben M.2-es SSD-ről indíthatjuk a rendszert és programjainkat. Külön örömhír, hogy a kis gépek már M.2-es SSD-ket fogadnak, így a kis méret mellett a szédítően nagy sebesség is garantált. A biztonságra is gondolni kell, ezért az Asus válogatás nélkül, minden VivoMini PC-hez 100 GB-nyi, ingyenes felhőtárhelyet is biztosít egy éves időtartamra.


Már ez is rengeteg vezérlő és szolgáltatás, de az Asus nem érte be ennyivel. Az összes VivoMini PC-ben helyet kapott egy Wi-Fi modul, amely a hátlapi, gigabites LAN-csatlakozást egészíti ki. A Wi-Fi ac vezérlő mellett az obligát Bluetooth sem maradt el.



Természetesen a perifériákat is csatlakoztatni kell és nem árt, ha marad még USB port a külső tárolóknak, eszközöknek is, ezért az oldal- és hátlapon két-két USB 3.0 szabványú csatlakozást találunk, amelyek között gyorstöltés funkcióval ellátott példány is akad. Az UN65 modell extra szolgáltatása a 4-az-1-ben kártyaolvasó, amely hasznos akár munkában, akár otthoni felhasználásnál. Ezt egészíti ki az analóg, kombinált hangcsatlakozó, valamint a HDMI, D-SUB és DisplayPort videokimenet. Utóbbinál a HDMI minden modellen megtalálható, míg a másik két csatlakozót választani lehet modelltől függően, de a lényeg, hogy mindegyik VivoMini PC támogatja a többmonitoros megjelenítést.


A láthatatlan PC

A VivoMini számítógépek lehetnek az asztalunk díszei, de ha úgy döntünk, teljesen el is rejthetjük őket. A monitor vagy tévé hátulján megtalálható VESA furatokra akaszthatjuk a minigépet a mellékelt konzol segítségével, a kábeleket pedig a kijelző mögött könnyedén elrejthetjük. A miniatűr tápegység sem foglal sok helyet, a zajtól sem kell tartanunk, így akár egyedi All in One PC-t építhetünk, vagy tévénket okosíthatjuk fel úgy, hogy az bármely okos TV platformnál sokkal többet nyújtson. Végül még a fogyasztást érdemes megemlíteni, ami bámulatosan alacsony. Legyen szó akár a belépőszintű celeronos UN45H modellről vagy a valóban erős, akár képszerkesztésre, videóvágásra is használható, Core i7 CPU-vel szerelt UN65-ről, nyugalmi állapotban mindössze 10 watt körüli fogyasztással számolhatunk, ami terhelés során sem ugrik 30-40 Watt fölé.



Szoftverből csillagos ötös

A VivoMini gépeken akadozás, döccenés nélkül fut a választott Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszer, amelyhez egyedi Asus szoftvereket is kapunk. A haszontalan hulladékszoftverek és kipróbálható programok helyett minden VivoMini-hez jár az Asus Remote GO!, amely elmenti minden adatunkat a biztonságos Asus felhőtárhelyünkre, távoli elérést biztosít a géphez, segít a fájlmegosztásban, illetve itt találjuk a Media Streamert is, amely a multimédiás tartalmainkat küldi néhány kattintással például a másik szobában található TV-nkre.



A Business Manager is része a szoftvercsomagnak, amely rutin karbantartásra és szervizfeladatok elvégzésére alkalmas. Mindezt egyetlen ablakban megtehetjük, egyszerű, könnyen áttekinthető kezelőfelületen olyan extrákkal, mint például az USB portok jelszavas védelme, a BIOS indítókép lecserélése, vagy az energiagazdálkodás beállítása.


Készen vagy személyre szabva? - A rugalmas VivoMini szerelése

A szaküzletben a polcról lekapni és hazavinni egy ilyen kis gépet igazán nem nehéz, ám aki az előző gépvásárlásainál éppen elegendő kellemetlen tapasztalatot szerzett, gyanakodni fog, hogy ez így túl szép és egyszerű ahhoz, hogy igaz legyen. Nos, a VivoMini gépeknél nem kell aggódni: nem lesz szükség "otthoni barkácsra". Legyen szó az UN45H-ról vagy az UN65-ről - mindkét modellt akár komplett, gyárilag megépített konfigurációban, akár úgynevezett barebone rendszerként megvásárolhatjuk. Előbbinél tényleg csupán annyi a dolgunk, hogy csatlakoztatjuk a perifériákat és máris indulhat a gyárilag előtelepített Windows. A barebone-kiszerelés igazán rugalmas, ugyanis az adattároló típusát és kapacitását, valamint a rendszermemória méretét szabadon választhatjuk meg. Ez lehet akár 2 GB, akár 8 vagy 16 GB, ahogy a tároló is lehet HDD vagy SSD - minden attól függ, mire szeretnénk használni és mennyit vagyunk hajlandóak költeni új PC-nkre. A kiválasztott rendszermemória és a tároló beszerelése ennél egyszerűbb nem is lehetne - akárcsak egy notebook esetében, az alsó borítást eltávolítva helyükre pattintjuk a RAM modulokat és az SSD-t vagy HDD-t, visszacsavarozzuk az alsó takarólemezt és máris készen vagyunk.


A termékek weboldalai:

- Asus VivoPC UN45H
- Asus VivoPC UN65

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.